Usvojene izmene zakona o sudijama

Skupština usvojila izmene zakona o sudijama i o javnom tužilaštvu koje omogućavaju nosiocima pravosudnih funkcija da rade do 65 godina, bez obzira na staž.

Izvor: Beta

Sreda, 29.10.2014.

07:20

Default images

Izmenama Zakona o javnom tužilaštvu zakona uvodena je obaveza da se tužilački pomoćnici koji su položili pravosudni ispit sa najvišom ocenom prime u stalni radni odnos.

Ta mogućnost do sada je važila samo za sudijske pripravnike, pa se zakonskim predlogom sprečava ta vrsta diskriminacije.

Poslanici su usvojili i izmene Zakon o legalizaciji kojim se za još šest meseci produžava rok da gradjani prikupe dodatnu dokumentaciju za legalizaciju objekata.

To se odnosi na gradjane koji su podneli zahteve, ali nisu imali dovoljno vremena da pribave sve što treba kako bi taj posao i završili.

Skupština je potvrdila Ugovor o trgovini naoružanjem kojim se definiše pitanje izvoza, uvoza, tranzita, pretovara i posredovanja, odnosno transfera konvencionalnog naoružanja, kao i Sporazum Srbije i Španije o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Poslanici su većinom glasova izabrali Miloja Obradovića za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije i Veljka Milutinovića, Mirjanu Mišković–Vukašinović, Marka Obradovića i Ivana Ugrina za članove saveta tog tela.

Poslanici su usvojili i Odluku o utvrdjivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, čime je završena šesta sednica jesenjeg zasedanja.

Prethodno je sednicu obeležila polemika o pravosudnom ispitu.

Poslanici Nove stranke predložil su amandmanom da se taj član briše rekavši da ne bi trebalo menjati dosadašnju formulaciju, a to je da oni imaju prednost prilikom zapošljavanja.

"Na taj način bi se isključio svaki vid zloupotrebe prilikom prijema", rekao je Pavićević i podsetio na ulogu ministra pravde u formiranju Komisije za pravosudni ispit.
"Zbog toga smatramo da je pravednije da ostane formulacija, kao i do sada", dodao je on.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić je rekao da je za protekle tri godine samo petoro njih položilo pravosudni ispit sa odlikom i da bi zbog toga bilo mnogo pravednije da ti ljudi nemaju samo prednost prilikom prijema u radni odnos već bi trebalo da budu zaposleni.

"Mi želimo da izbacimo svaki miris politike", rekao je Babić i dodao da se na taj način izmene zakona o javnom tužilaštvu uskladjuju sa zakonom o sudijama. On je poručio i da taj član motiviše mlade da se takmiče u znanju.

"Brisanjem člana ostavili bi mogućnost da članstvo u stranci ili na primer prijateljstvo sa gospodinom (Vladimirom) Pavićevićem bude bitnije od znanja", rekao je Babić.

Biljana Pantić Pilja (SNS) koja je tokom načelnog pretresa obrazložila izmene zakona, upitala je danas komentarišući zabrinutost poslanika Nove stranke o mogućim zloupotrebama prilikom prijema, "da li to znači da će neko iz Vojvodine da položi pravosudni ispit zbog poznanstva sa Bojanom Pajtićem".

Amandman poslanika Nove stranke podržala je i DS, a Gordana Ccomić postavila je pitanje vladajućoj većini šta će se dogoditi ukoliko se prijavi više kandidata sa odlikom ili nijedan.

Ona je ukazala je da ispitne odbore za polaganje pravosudnog ispita obrazuje ministar pravde.

"Ne očekujem odgovor od vas, već vam govorim zašto je amandman dobar jer znam da ćete odgovoriti kao juče kada smo vam govorili o zapošljavanju u SDPR, a vi rekli lažete“, rekla je Čomić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: