Obrazovanjem protiv diskriminacije

Borba protiv diskriminacije ne može da se odvija bez obrazovanja, poručio je ministar prosvete, Srđan Verbić, objasnivši da su zakoni samo jedan način te borbe.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.10.2014.

13:27

Default images

"Treba imati u vidu da su mnoga naša zakonska rešenja već sada relativno dobra, ali se u praksi ne sprovode kako bi trebalo. To je ponekad zato što nema kaznenih odredbi, a nekada vidimo da te kaznene odredbe ne bi ništa rešile", rekao je Verbić.

U populaciji ima pet odsto osoba sa invaliditetom, dok među studentima ima samo jedan odsto takvih osoba. Oni nekako nisu ni došli do fakulteta, rekao je Verbić na skupu „Srbija na putu tolerancije i nediskriminacije: iskustva Poverenika za zaštitu ravnopravnosti“.

Prema njegovim rečima, ni u jednom trenutku nije bilo diskriminacije u pogledu upisa osoba sa invaliditetom, a postoje afirmativne mere koje se stalno razvijaju, ali to nije dovoljno.

"Postoje stvari koje su ekonomske i materijalne prirode s kojima očigledno ne možemo da izađemo na kraj. Bilo bi dobro da su samo materijalne prirode, jer bismo onda znali šta i kako rešavati", rekao je Verbić, poručivši da mnogo zaivisi od lokalne samouprave, statuta obrazovnih institutcija, dokumenata Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, od civinog društva, medija...

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić, obraćajući se skupu, rekao je da to ministarstvo preduzima sve potrebne mere koje omogućavaju poštovanje ljudskih prava i stvaranje stabilnog bezbednosnog ambijenta u kome su osnovni postulati tolerancije i nediskriminacije.

"Naše opredeljenje da se osigura poštovanje i uvažavanje razlika najbolje potvrđuje uspešno obezbeđenje Parade ponosa, održane 28. septembra ove godine i izuzetno brza reakcija policije posle napada na nemačkog državljanina koji se dve nedelje pre toga dogodio u Beogradu", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Srbije obezbeđuje se zaštita i sigurnost svih manjinskih zajednica, kao i stabilno stanje međunacionalnih i međukonfesionalnih odnosa.

"U prethodne dve godine broj incidenata na nacionalnoj ili verskoj osnovi bio je na istom nivou, dok je u odnosu na ranije godine značajno smanjen. U strukturi incidenata preovladavaju slučajevi ispisivanja parola i iscrtavanja simbola (35 odsto), verbalni sukobi i oštećenja verskih objekata (18 odsto), a evidentirani su i fizički napadi (oko osam odsto) i oštećenja objekata u vlasništvu osoba albanske, turske i romske nacionalnosti i Goranaca (oko pet odsto)", ukazao je Nikolić.

On je poručio i da je država pokazala da širenje verske i nacionalne mržnje neće biti tolerisano.

"Uprkos brutalnoj provokaciji na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, država je pokazala da širenje verske i nacionalne mržnje neće biti tolerisano i da će svi koji se odluče da napadnu ili unište imovinu u vlasništvu Albanaca biti najstrožije sankcionisani", zaključio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: