CeSID: Pobeda Ugljaninove liste

Prema prvim nezvaničnim prognozama rezultata izbora za Bošnjačko nacionalno veće u prednosti je lista koju predvodi Sulejman Ugljanin.

Izvor: B92

Nedelja, 26.10.2014.

08:10

Default images

Preliminarni rezultati izbora biće saopšteni u ponedeljak dok ce konačne rezultate RIK objaviti najkasnije u četvrtak, 30. oktobra, u 20.00.

Pred ponoć se oglasio i Jahja Fehratović, nosilac liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju", koji je proglasio pobedu i zatražio poništavanje izbora u Tutinu, optuživši listu "Za bošnjačko jedinstvo" za mahinacije u izbornom postupku.

Kako javlja reporter B92, lista “Za bošnjačko jedinstvo“ je na izborima dobila 55 posto glasova, dok se na drugom mestu nalazi lista “ Za Bošnjake, Sandžak i muftiju'', koju predvodi Jahja Fehratović dobila 44,5 posto glasova.

Ipak, razlika iznosi 3.000 glasova tako da će konačni rezultati sačekati ponovljeno glasanje na tri biračka mesta.

Glasanje je obustavljeno na dva biračka mesta u Tutinu, kao i na jednom u Novom Pazaru, a na ta tri birališta pravo glasa ima ukupno 3.200 birača, što bi teoretski moglo da utiče na konačne rezultate. Takođe, prema prvim preliminarnim podacima, na izbore za Bošnjačko nacionalno veće izašlo je 37 posto birača.

Fehratović: Nezakoniti rezultati

Nosilac liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“, Jahja Fehratović, proglasio je večeras izbornu pobedu njegove liste na izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i zatražio poništavanja rezultata u Tutinu.

Fehratović je, obraćajući se pristalicama koje su slavile pobedu, rekao da lista za Bošnjake, Sandžak i muftiju proglašava ubedljivu pobedu sa 55 odsto u odnosu na 45 odsto liste Bošnjačko jedinstvo Sulejmana Ugljanina.

"Nažalost u Tutinu su se ponovo brutalno kršila izborna pravila, što je jedino objašnjenje za razliku između dve liste. Opština Tutin je svojevrsna civilizacijska izborna mrlja, koja se mora očistiti. Zato obaveštam javnost da lista za Bošnjake, Sandžak i muftiju ne priznaje rezultate iz Tutina i traži od Republičke izborne komisije (RIK) da se poništi izborni rezultate i osigura uslove za normalno sprovođenje izbornog postupka", poručio je Fehratović.

On je rekao da je lista Bošnjačko jedinstvo Sulejmana Ugljanina ostvarila pobedu samo u opštinama gde je Ugljanin na vlasti, što, kako smatra, potvrđuje "činjenicu da je njegov jedini adut bio zloupotreba vlasti kroz kršenje izbornog postupka i druge mahinacije".

Ove izbore, prema njegovim rečima, okarakterisalo je desetkovanje biračkih spiskova nakon zaključivanja.

"Mala izlaznost pokazuje da je opstrukcija izborne volje Bošnjaka od pre četiri godine temeljno podrmala ideju BNV. Upozoravam RIK i druge nadležne organe države da ne dopuste verifikaciju nezakonito postignutih rezultata, jer bi to konačno porušilo ikakvu šansu uspostave poverenja između Bošnjaka i države", poručio je Fehratović.

Izborni dan

foto: B92
22.35 - Na izborima za Bošnjačko nacionalno veće prema preliminarnim rezultatima CeSID-a, pobedila je lista Bošnjačko jedinstvo Sulejmana Ugljanina.

Na konferenciji za novinare u Novom Pazaru, programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković kazao je da lista Ugljanina vodi sa 55 odsto, a da lista za Bošnjake, Sandžak i muftiju ima 45 odsto glasova.

22.30 - Ugljanin je u prvom obraćanju rekao da je cilj liste koju predvodi da nikoga ne unizi, te da se održe mirni izbori.

“Dobili smo legitiman organ koji će zastupati interes Srbije. Čestitamo svim učesnicima, a već sutra ćemo imati razgovora sa Ministarstvom o konstituisanju nacionalnog veća. Važno nam je da dobijemo legitimno Bošnjačko nacionalno veće“, rekao je Ugljanin.

22.00 - Najveća izlaznost zabeležena je u Novoj Varoši (52,4%), a potom slede Sjenica (50%). Priboj (46,7%), Tutin (43%), Prijepolje (31,8%) i Novi Pazar (31%)

Kada su u pitanju rezultati, lista "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" ima prednost u Novom Pazaru (52% prema 47,5%), Priboju (56,6% prema 41%), Prijepolju (61% prema 37,4%) i Novoj Varoši (67,5% prema 31,8%), dok je lista "Za bošnjačko jedinstvo" u vođstvu u Sjenici (59% prema 41%) i Tutinu (71% prema 29%).

20.00 - U Novom Pazaru su tačno u 20.00 zatvorena sva biračka mesta, a na jednom biračkom mestu je glasanje poništeno zato što je u prebrojavanju listića uočena nepravilost, u glasačkoj kutiji je bilo pet listića više od broja izašlih birača.

19.56 - Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biće ponovljeni u opštini Tutin, dok će u ostalim opštinama prvi rezultati biti gotovi sutra u toku dana.

18.20 - Kako javlja reporter B92 sa lica mesta, zatvoreno je još jedno biračko mesto, takođe u opštini Tutin, a ovoga puta je do incidenta došlo nakon što je jedna osoba htela dva puta da glasa.

Prema nezvaničnim rezultatima, izlaznost u šest opština do 17.00 je 27,84%.

Najveća izlaznost je zabelećena u Novoj Varoši (43,52) i Sjenici (40,06), dok je raspoloženje birača slabo u Novom Pazaru i Prijepolju (23,46 i 22,76%).

Prema ovakvim trendovima, procenjuje se da će do zatvaranja biračkih mesta izaći između 30 i 35% birača u šest opština, Novoj Varoši, Sjenici, Priboju, Tutinu, Novom Pazaru i Prijepolju.

Kako javlja reporter B92, u Novom Pazaru se čula pucnjava, a prema nezvaničnim informacijama jedna osoba je pucala iz vatrenog oružja u vazduh.

17.10 - Ukupan odziv u šest opština u Sandžaku na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina do 14 sati bio je 17,66 odsto, podaci su Cesida, koji navodi da su u Tutinu zabeležena dva incidenta.

''Ukupna izlaznost u šest opština u Sandžaku u kojima posmatramo izbore za bošnjački nacionalni savet iznosi 17, 66 odsto, a najveća je u Novoj Varoši 29,54, Priboju 26,34 i Sjenici 26,3'', rekao je predstavnik Cesida Bojan Klačar, dodajući da se radi o rezultatima do 14 sati.

On je naveo da je najmanji odziv bio u Prijepolju 13,8, Novom Pazarau 14,8 i Tutinu 19,11.

Ukazujući da su nešto bolji trendovi izlaznosti do 14, nego što je to bilo u prvom preseku, do devet sati, on je rekao da se ne može govoriti kolika se izlaznost može očekivati.

Programski direktor Cesida Đorđe Vuković rekao je da čitav proces još u očekivanim okvirima i da nema tako značajnih problema.

Podsećajući da je na biračko mestu 36 u Tutinu došlo do prekida procesa glasanja, on je istakao da definitivno ima potvrdu da se tu više izbori ne održavaju.

''Prekid je značio i zaustavljanje glasanje i taj izborni proces će se ponoviti u sledećem izbornom procesu za sedam dana'', rekao je Vuković dodajući da je u Tutinu došlo do još jednog incidenta na biračkom mestu broj sedam.

16.20 - Kako javlja reporter B92 iz Novog Pazara, zabeležen je rast izlaznosti u poslednjih nekoliko sati, u odnosu na početak izbornog dana. U proseku izlaznost iznosi nešto voše od 17%, ali postoji velika razlika između pojedinačnih opština.

Najveća izlaznost je zabeležena u Novoj Varoši, gde je na birališta izašlo 29,5 glasača, a najmanje u Novom Pazaru (14,8) i Prijepolju (13,8).

Glasanje u regionu Sandžaka obeležili su i incidenti, u Tutinu je glasanje potpuno obustavljeno na jednom biračkom mestu, pošto je član Biračkog odbora pocepao birački spisak. Takođe, u Tutinu je glasanje na jednom biračkom mestu bilo prekinuto zbog razbijanja glasačke kutije, ali je ono nastavljeno po intervenciji policije.

13.50 - Svih 14 izbornih mesta u opštini Bor, koja su predviđena za glasanje za izbor članova saveta nacionalnih manjina, otvoreno je jutros na vreme, a glasanje za sada protiče bez problema, kažu u opštinskoj Izbornoj komisiji. I u Majdanpeku i Negotinu gde je glasanje organizovano na šest, odnosno pet izbornih mesta, izbori protiču bez problema.

12.00 - U podne su u prostorijama Skupštine Srbije počele elektorske skupštine na kojima će se birati nacionalni saveti Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca.

10.00 - Prema podacima Cesida, koji su saopšteni na konferenciji u Novom Pazaru, u prva dva sata glasanja je izlaznost mala.

Na osnovu podataka koje je saopštio Cesid, na teritoriji šest opština u prva dva sata izašlo je ukupno 2,4 odsto birača.

Najveća izlaznost je u Novoj Varoši - 3,83 odsto, u Priboju je izašlo 3,76, u Sjenici 3,19, u Prijepolju 2,29, u Tutinu 2,26 u Novom Pazaru 2,13 odsto.

Jedno biračko mesto, broj 36, u opštini Tutin, zatvoreno je. Naime, jedna osoba je ušla, glasala, a onda je nastao metež, nakon čega je uništen birački spisak. Ne zna se tačno šta će se dogoditi sa glasanjem na tom mestu, da li će u toku dana biti dostavljen novi spisak, ili će ono biti ponovljeno. Radi se o mestu Ribariće.

RIK: Problemi samo u Tutinu, na KiM sve u najboljem redu

Zamenik predsednika Republičke izborne komisije Ivan Šebek izjavio je da su ozbiljni problemi tokom današnjih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina zabeleženi samo u Tutinu, gde je na dva biračka mesta obustavljeno glasanje.

Prema njegovim rečima, još nema podatke o izlaznosti, a konačni rezultati biće objavljeni najkasnije do četvrtka u 20 časova.

''Sva biračka mesta su zatvorena u 20 časova, a ozbiljniji problemi su zabeleženi samo na dva biračka mesta u Tutinu - na biračkom mestu 30 Koniče i 36 Ribarići gde su članovi biračkog odbora pocepali birački spisak. Zbog toga je glasanje prekinuto i na tim mestima će najdalje za sedam dana biti ponovljeni izbori'', rekao je Šebek.

On je naveo da će protiv tih lica, ukoliko nadležno Tužilaštvo ne bude pokrenulo postupak, RIK podneti krivične prijave jer je to ''ozbiljno krivično delo''.

Šebek je istakao i da RIK do 21.30 sati nije dobila nikakvu informaciju o nekim drugim nepravilnostima.

''Primili smo samo dva prigovora koji se odnose na biračka mesta u Tutinu i po njima ćemo postupiti. Ne želim da preudiciram, ali takve su ozbiljne povrede biračkog postupka da će izvesno biti ponovljeni izbori. Nikakav drugi prigovor ili nagovestaj nismo dobili sa drugih biračkih mesta širom Srbije'', rekao je Šebek.

Kada je reč o izbornom mestu u Kosovskoj Mitrovici, on je naveo da nema nikakve informacije da je bilo šta bilo problematično.

''Po našim informacijama sve je prošlo u najboljem redu, bez problema", rekao je Šebek.

On je naveo i da nema podatke o izlaznosti, kao i da će konačne rezultate imati u zakonskom roku najkasnije do četvrtka u 20 casova jer je zakonski rok 96 sati od časa zatvaranja biračkih mesta.

Kada je reč o elektorski skupštinama, Šebek je istakao da su elektorske skupštine za sve tri manjine - crnogorsku, hrvatsku i makedonsku završene i da je sve prošlo u najboljem redu.

''Nije bilo primedbi niti žalbi. Zapisnici su sačinjeni i rezultati glasanja utvrđeni i oni će biti objavljeni u Službenom glasniku''', rekao je Šebek.

Svoje pravo na neposrednim izborima moglo je da ostvari ukupno 456.444 birača, na 881 biračkom mestu.

U Subotici bez nepravilnosti

U Subotici je na vreme, u 20 sati, zatvoreno svih 69 biračkih mesta na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, a ni na jednom od njih nisu zabeležene nepravilnosti, izjavila je koordinatorka Radnog tela za sprovođenje izbora Marija Ušumović Davčik.

Pošto su zatvorena biračka mesta, očekuje se uskoro da će početi predaja biračkog materijala sa svih biračkih mesta, koji će nakon toga biti objedinjeni i poslati Republičkoj izbornoj komisiji u Beogradu.

Prema rečima Ušumović Davčik, ne izborima nije bilo nepravilnosti, ali je bila evidentna nedovoljna informisanost pojedinih birača, koji su želeli da glasaju, a nisu se prethodno registrovali za ove izbore, odnosno upisali u poseban birački spisak određene manjine.

"Bilo je slučajeva da su ljudi došli misleći da imaju biračko pravo, zbog ranijih izbora gde su bez problema glasali. Međutim, bez obzira što se osećaju kao pripadnici određene nacionalne manjine, oni nisu podneli zahtev za upis, što je bio prvi uslov da bi neko ostvario pravo za učešće na izborima".

Na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina pravo glasa imalo je 37.635 građana Subotice, koji su upisani u posebne biračke spiskove manjina kojima pripadaju.

Od ukupno 17 nacionalnih zajednica, koje su svoje savete birali na neposrednim izborima, u Subotici su organizovani izbori na 69 biračkih mesta za 14 nacionalnih zajednica.

U pogledu brojnosti, u Subotici je najviše zastupljena mađarska nacionalna manjina, gde je otprilike 29.000 pripadnika mađarske nacionalne manjine do 20 časova moglo da ostvari svoje biračko pravo.

Oni su mogli da glasaju za jednu od ukupno četiri liste koje su učestvovale na izborima za savet ove manjine.

Slede Bunjevci, gde je više od 7.000 njih koji su u upisani u poseban birački spisak u Subotici, moglo da glasa za neku od devet lista.

Pravo glasa u Subotici imalo je i nešto više od 700 Roma, za čiji nacionalni savet je bilo kandidovano 10 lista.

Hrvatska nacionalna manjina, takođe brojna manjina u Subotici, svoj savet je izabrala posredno, odnosno putem elektorske skupštine, koja je, takođe danas, održana u Beogradu, zajedno sa elektorskim skupštinama makedonske i crnogorske nacionalne manjine, a koje je sproveo poseban birački odbor RIK-a.
Predstavnici Cesida u Novom Pazaru o izlaznosti, nepravilnostima (Foto: B92)
Zamenik predsednik RIK-a Ivan Šebek je kazao da će na ovaj incident Republička izborna komisija odgovoriti krivičnom prijavom, za koju je zaprećena kazna zatvora u trajanju od tri meseca do tri godine.

Većih nepravilnosti za sada nije bilo - na nekim mestima kasnilo se sa početkom zbog distribucije izbornog materijala, ili kašnjenja članova izborne komisije. Kako su za B92 rekli građani Novog Pazara, dešavalo se da na spiskovima bude pogrešno upisano, na primer, ime oca.

Izbori za savete nacionalnih manjina u Dimitrovgradu, gradu sa većinskim bugarskim stanovništvom, odvijaju se bez problema, izjavio je danas Tanjugu koordinator radnog tela za sprovodjenje izbora u tom gradu Velin Nikolov. On je precizirao da su biračka mesta na vreme otvorena, a da je do 10 sati na birališta izašlo 15.35 odsto od ukupno 6.313 upisanih birača na ukupno 16 biračkih mesta.
Glasanje u Novom Pazaru (Foto: B92, Žana Bulajiæ)
Predsednik Saveza Vojvodjanskih Mađara Ištvan Pastor glasao je jutros na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina. Pastor je svoje biračko pravo iskoristio jutros u 08.30 časova na glasačkom mestu u Nosi, kraj Subotice.

Svih 69 biračkih mesta u Subotici jutros je otvoreno u sedam časova. Više od 37.000 građana Subotice ima pravo glasa na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Kako javlja reporter B92, svih 48 biračkih mesta u Novom Pazaru otvoreno je. Na izborima u ovom gradu može pravo glasa ima 47.361 građanin.

Nosilac liste "Za bošnjačko jedinstvo" Sulejman Ugljanin glasao je jutros u Novom Pazaru, na biračkom mestu 46.

Oko 11 h glasao je i Jahja Fehratović, nosilac liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju''.

U Nišu je otvoreno šest biračkih mesta na kojima će pripadnici devet nacionalnih zajednica u tom gradu glasati za članove nacionalnih saveta. U birački spisak, na dan zaključenja, bilo je upisano 3.900 pripadnika nacionalnih manjina, kažu iz Odseka za birački spisak. U birački spisak na dan zaključenja, u Nišu je najviše bilo upisanih Roma, njih je 3.284.

Predstavnici OEBS-a jutros su već obišli biračko mesto u Mesnoj kancelariji Đuka Dinić gde su pratili početak glasanja, napomenuo je Janićijević.

Na području grada Kragujevca jutros su u 7 sati otvorena dva biračka mesta za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina. Pravo glasa na ovim izborima ima 1.348 Kragujevčanina.

Načelnik opštinske uprave u Bujanovcu Nasim Redžepi izjavio je da su sva biračka mesta u toj opštini otvorena u 7 sati i da se glasanje odvija bez problema. U opštini Bujanovac je na posebni birački spisak upisano 15.840 Albanaca koji danas glasaju na 26 biračkih mesta, dok je u opštini Preševo upisano 18.032 birača koji glasaju na 23 biračka mesta.

RIK proglasio 82 liste

Republička izborna komisija proglasila je 82 liste za izbor 17 nacionalnih saveta nacionalnih manjina koje su ostvarile pravo da svoje savete biraju na neposrednim izborima, a registrovano je 313 elektorskih prijava za izbor nacionalnih saveta Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca koji će savete biratu putem elektorske skupštine.

Za elektorske izbore upisano je 32.775 birača, a za crnogorsku elektorsku skupštine prijavljeno i verifikovano 97 elektora, za hrvatsku 132 i za makedonsku 84.

Inače najveći broj lista za neposredne izbore imaju pripadnici romske zajednice, čak 10, slede Bunjevaci - sa devet, dok je za izbor rumunskog i rusinskog saveta proglašeno po sedam lista.

Po pet lista imaju pripadnici Albanaca, Grka, Slovaka i Ukrajinaca, dok će Mađari, Nemci, Aškalije, Bugari i Vlasi svoje predstavnike u savete nacionalnih manjina birati sa po četiri izborne liste.

Tri izborne liste imaju Egipćani, a po dve Bošnjaci, Slovenci i Česi koji žive u Srbiji.

Za izbore za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine su proglašene liste: Demokratska partija - dr sc Nagip Arifi, Koalicija ujedinjenih Albanaca, ''Koalicija za prava Albanaca'', "Nagib Taipi'' i "Za budućnost Albanaca u Srbiji - Sevdail Iseini".

Zbirnu izbornu listu kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta aškalijske nacionalne manjine čine Akalije za napredak - Abedin Toplica, Aškalije: "Idemo dalje" - Afrodita Demir, Aškalije, ali zajedno - Iljaz Ramadanović i Aškalije za bolje sutra - Zijadin Salihu.

RIK je za izbore za članove Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine proglasio liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju'' i '''Za bošnjačko jedinstvo - dr Sulejman Ugljanin", dok je za za izbor članove Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine proglasio liste - Budućnost u koju verujemo" - dr Vladica Dimitrov, Koalicija Bugara u Srbiji - Zoran Petrov, "Vladimir Zaharijev - To smo mi - od srca, za boljitak sviju nas gde god da smo" i Napred - Sonja Stanulov.

Za izbor Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine proglašene su liste - Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajić, Bunjevci - mr Suzana Kujundžić Ostojić, Bunjevačka narodna lista - Branko Pokornić, Bunjevačka matica - Marko Marjanušić, "I Bunjevci su građani Srbije'' - Mirjana Savanov, Bunjevački kulturni centar - Bunjevački glas za sve nas prof. dr. Etela Jerinkić, "Bunjevačka liga" Branko Tot, Udruženje građana "Bunjevacko kolo" Sombor, Aleksandar Bošnjak i Bunjevačka stranka - Srđa Evetović.

Za izbore za članove Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine RIK je proglasio liste Vlasi za Srbiju - Srbija za vlahe Radiša Dragojević, Udruženje "Gergina" Negotin - Primarijus dr Siniša Čelojević, Pokret vlaškog ujedinjenja - Slobodan Perić i G. G. "Zajednica Vlaha Srbije - Dragan Demić".

Na zbirnoj izbornoj listi kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine su: "I Grci su građani Srbije'''', "Sa Ga Po - Srpsko Grčko Prijateljstvo", Rodifcis-Nađ Petar, "Kalimera Srbijo - Grci i potomci", Dr Christos Aleksopoulos, Zajednica Grka Srbije Elefterios Vanizelos - Beograd Papadopulos Dimitrios i Grci Srbije - Vasilios Provelegkos.

RIK je proglasio i Zajedno za bolje sutra, Za još bolju budućnost - Agim Ajra i "Da se znamo.Nezir Keljmendi" za izbor egipatskog nacionalnog saveta i ''Mađarska sloga'', DZVM - Čonka Aron, ''Za Mađare na drugi način-Fodor Laslo'' i Mađarska Liga - Nova mađarska alternativa -Tibor Vaš za nacionalni savet Mađara.

Za izbor nemačkog nacionalnog saveta proglašene su liste - Podunavski Nemci Vojvodine, "Gerhard" podunavske Švabe - zajedno, Anton Bek, Nemačka lista - Rudolf Vajs i Podunavske Nemice.

RIK je za izbor romskog nacionalnog saveta proglasio liste - Savez za promene - ljudi po meri čoveka, "Naša romska lista - Duško Jovanović", Asocijacija Roma Srbije - Vladan Stanojević, Pravda i istina za svakog Roma Tane Kurtić, "Anglunipe-Napredak" Dragoljub Acković, Grupa birača - Romi za Evropu, Romi za Srbiju-Srbija za Rome, ''Romi građani i građanke Srbije - Srđan Šajn'', Romi za bolju budućnost i "Romski glas za Evropu''''.

Zbirnu izbornu listu kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine čine Ujedinjena lista - Daniel Petrović, "Inicijativa Rumuna iz Srbije'''' - Bojan Barbucić, Zajednica Rumuna - Stevan Mihajlov, Nezavisni Rumuni Srbije - dr Dorinel Stan, Rumuni za nacionalno pomirenje - Jon Čizmaš, Sve Za Otadžbinu - Jonel Omoran i Ujedinjeni Rumuni - Todorel Raša.

RIK je za rusinski nacionalni savet prolasio "Rusinsku ligu'' Olena Papuga, "Za Ruski Krstur - Željko Kovač", "Zajedno za Rusine - Slavko Rac", "Ja Rusin", "Rusinska omladina", "Mladi za budućnost" i Rusinska iicijativa, Nikola Šanta.

Zbirnu listu za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine čine "Slovački identitet" - Ana Tomanova Makanova, Liga Slovaka Vojvodine - Jan Brna, "Matica Slovačka u Srbiji - Za slovački identitet'' Katarina Melegova-Melihova, Slovci napred! - Pavel Surovi i Slovačka stranka - Jan Paul.

RIK je proglasio liste Slovenci zajedno i Svi zajedno Zoran Jovičić za izbor slovenačkog nacionalnog saveta i liste Kalina -Petar Zakamarok, Ukrajinci zajedno - Stefan Semjaniv, Senjuk - Mihajlo Letvenčuk, Grupa birača ''Pravda" - Dalibor Pjekni i Ukrajinska lista "Kobzar" - Miro Kalenjuk za izbor ukrajinskog nacionalnog saveta.

Za izbor članove Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine RIK je proglasio liste Česi zajedno Štefan Klepaček i Česi Srbije - dr Jože Sivaček.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: