"Putin nije antiamerički nastrojen"

Govor ruskog predsednika u Sočiju, bio je pun kritike SAD, ali ne i antiamerički, ocenio je predsednik odbora za spoljne poslove ruske Dume Aleksej Puškov.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

22:02

Default images

Puškov je to napisao na svom Tviter nalogu, dodavši da SAD baš i ne podnose kritiku.

Veći deo Putinovog govora na jučerašnjem međunarodnom diskusionom klubu "Valdaj" u Sočiju, prenela je ruska agencija Tass, bio je usmeren na americku globalnu politiku, kao odgovor na izjavu američkog predsednika Baraka Obame koji je rekao da Rusija predstavlja drugu globalnu opasnost po bezbednost posle epidemije ebole, ali pre terorizma.

Putin je rekao da samoproklamovni lider - SAD, koje su se proglasile pobednikom "hladnog rata", smatra da nema potrebe za rekonstrukcijom međunarodnih odnosa.

"Stekao se utisak da su takozvani 'pobednici' hladnog rata odlučili da iskoriste situaciju i promene svet isključivo za svoje potrebe i interese", rekao je Puškov.

Putin je juče rekao da se međunarodna zajednica nalazi na istorijskoj prekretnici, gde se u svetskom poretku menjaju "pravila igre" i postoji pretnja "igre bez pravila", usprotivivši se tezi o ekskluzivnoj ulozi SAD i optuživši Vašington za poteze koji su produbili neravnotežu u svetu.

Sistem globalne bezbednosti ozbiljno je oslabljen i nema garancija da je ona u stanju da sačuva svet od potresa, upozorio je Putin.

"Proglasivši se pobednicima u "hladnom ratu", SAD su samouvereno shvatile da za tim (rekonstrukcijom međunarodnih odnosa) jednostavno nema potrebe. Umesto uspostavljanja novog balansa snaga, koji je neophodan uslov za poredak i stabilnost, naprotiv, preduzeti su koraci koji su oštro produbili disbalans", rekao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: