Džoma: Mogući napadi tokom izbora

Premijer Tunisa Mehdi Džoma, upozorio je danas na moguće napade džihadista tokom sutrašnjih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

21:35

Default images

Mere bezbednosti u Tunisu pojačane su uoči glasanja, koje, kako je ocenio Džoma, pruža nadu za ceo region.

"Znamo da će glasanje predstavljati metu za džihadističke grupe, jer je jedinstveno u regionu. Ono pruža nadu", rekao je premijer Džoma za AFP, tokom obilaska bezbednosnih snaga.

Demokratska tranzicija u Tunisu, od kada je 2011. s vlasti srušen dugogodišnji vladar Zine El Abidine Ben Alija, predštavlja alternativu za džihadiste i njihove grupe, rekao je Džoma.

"Oni znaju da uspeh ovih izbora za njih predstavlja pretnju, ne samo u Tunisu, već u celom regionu", dodao je on.

Džoma je rekao i da je siguran da će izbori proteći mirno, uprkos rastućim tenzijama.

Ministar odbrane Tunisa Gazi Džeribi, požvao je Tunišane da izađu na glasanje "ne plašeći se pretnji terorista, čiji je cilj da zaustave izbore".

Sutrašnji parlamentarni izbori smatraju se prekretnicom u naporima da se uspostavi demokratsko uporište u zemlji koju nazivaju "kolevkom arapskog proleća".

Za podršku građana boriće se islamistička partija Enahda (Renesansa) koja je, posle revolucije, dve godine bila na vlasti - i sekularna Nida Tounes (Poziv Tunisa), kao i više levičarskih i islamističkih grupa.

Predsednički izbori u Tunisu biće održani 23. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: