Ukrajina: Ko neće glasati sutra

Glasanje na sutrašnjim vanrednim parlamentarnim izborima neće biti održani u 15 izbornih okruga u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine.

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

17:48

Default images

To je danas saopšteno na internet stranici Centralne izborne komisije, a prenose agencije.

Za glasanje je, kako prenosi UNIAN, formirano 213 okruga, od kojih 21 u Donjeckoj, a 11 u Luganskoj oblasti, dok se u devet od 21 i šest od 11 okruga te dve oblasti neće glasati.

Izborni listići nisu poslati u okruge u Donjecku, Gorlovki, Šahtjorsku, Makejevki, u Lugansku, Krasnom Luču, Krasnodonu, Alčevsku i Starobeševu, navodi agencija.

UNIAN navodi da "u skladu sa zakonom o statusu privremeno okupiranih teritorija na Krimu i u Sevastopolju, na kojima ima 12 većinskih okruga, izbori neće biti održani".

Na taj način, od 225 okruga, izbori se neće održavati u 27 okruga, što znači da će u parlamentu biti izabrano najviše 423 od potrebnih 250 poslanika, navodi ukrajinska agencija.

Ruska novinska agencija TAS S podseća da je juče koordinatorka parlamentarnih izbornih programa "Opora" Olga Ajvazovska rekla da u Donjeckoj oblasti neće učestvovati na glasanju 1,6 miliona građana, odnosno 49 odsto birača, a u Luganskoj 1,2 miliona odnosno 69 odsto birača.

RIA Novosti prenela je izjavu predstavnika ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andreja Lisenka da su jedinice "snaga za sprovođenje antiterorističke operacije" uoči izbora pojačale režim obavljanja dužnosti, dodajući da su i predstavnici specijalnih službi na teritorijama Donjecke i Luganske oblasti pojačali svoju aktivnost.

Zbog raspada vladajuće koalicije, ukrajinski predsednik 25. avgusta raspustio je skupštinu i za 26. oktobar zakazao vanredne izbore.

Samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika planiraju da svoje izbore za predsednike i poslanike održe 2. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: