RUS:Trajno zimsko računanje vremena

Rusija će večeras trajno preći na zimsko računanje vremena posle tri godine uzastopnog letnjeg računanja vremena.

Izvor: Beta

Subota, 25.10.2014.

17:11

Default images

Rusija će takođe vratiti 11 vremenskih zona, od Kamčatke u Pacifiku do Kalinjingrada na granicama Evropske unije. Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev 2011. godine smanjio je vremenske zona sa 11 na devet.

Medvedev je tada odlučio da zemlja trajno ima letnje vreme i manje vremenske zone kako građani ne bi imali poremećaje u svom biološkom ritmu.

Međutim, ta odluka je izazvala negodovanje građana jer mnogi Rusi ne vole da ustaju sat vremena ranije tokom zime.

Ruski predsednik Vladimir Putin u julu je potpisao dekret kojim se vraća sistem zimskog računanja vremena ali će tako ostati i tokom leta.

Promena vremenskih zona ostaje osetljivo pitanje u bivšem Sovjetskom savezu.

Crnomorsko poluostrvo Krim prešlo je na moskovsko vreme u martu, kada je pripojeno Rusiji.

Belorusija je sledila ruski primer trajnog prelaska na letnje vreme 2011. godine. Predsednik Aleksandar Lukašenko sada odbija da zemlja pređe na zimsko računanje vremena.

Ukrajina ima i zimsko i letnje računanje vremena, koje se menja u poslednjoj nedelji oktobra za zimu i poslednjoj nedelji marta za leto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: