"Nova skupština biće proevropska"

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je uverenje da će posle vanrednih parlamentarnih izbora biti izabrana "proukrajinska i proevropska" skupština.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

16:52

Default images

"Izabraćemo, najzad, proukrajinski, a ne promoskovski, antikorupcioni, proevropski parlament - Vrhovnu radu", rekao je Porošenko prilikom posete Černovickoj oblasti, prenosi Ukrinform.

U obraćanju pred izbore, Porošenko je rekao da je stari saziv Rade raspustio "ne samo zato što je dugo bila poslušan instrument u rukama diktatora, i ne samo zato, jer su u njenom sastavu desetine poslanika peta kolona Rusije", nego i zato, jer se "tokom nekoliko meseci uverio u njen izuzetno nizak reformski potencijal".

"Vrlo je teško davati gas reformama, kada stotine deputata sinhronizovano pritiskaju kočnicu", rekao je ukrajinski predsednik, izražavajući uverenje da će izbori osigurati potpuno „resetovanje“ vlasti, obnovu i podmlađivanje parlamenta.

Građane je Porošenko pozvao da biraju po savesti i da imaju na umu da je "glasanje za novac od sada krivično delo ne samo za one koji plaćaju, već i za one koji prodaju".

"Meriti svoj glas grivnama - znači trgovati otadžbinom, što je sto puta više protivzakonito i grešno dok desetine hiljada ljudi rizikuju život braneći domovinu", rekao je Porošenko.

Pritom je dodao da kriza na istoku Ukrajine može biti rešena samo mirnim i političkim putem.

"Samo putem političkog rešavanja možemo vratiti teritorije gde vojnog rešenja problema nema i ne može biti", rekao je on, a prenosi UNN.

Ukrajinske agencije prenele su i obraćanje premijera Arsenija Jacenjuka koji je rekao da će 26. oktobra biti izabran novi parlament "prvi koji treba da garantuje Ukrajini nepromenjivost kursa ka ujedinjenoj Evropi" i "koji će služiti narodu".

"Treba da dobijemo i dobićemo pravi izraz volje naroda, šta on želi u stvarnosti - polukolonijalno siromaštvo ili nezavisnost svoje zemlje i njen progres, kapitulaciju pred imperijom ili svoju ukrajinsku državu", rekao je on.

Jacenjuk je, takođe, rekao da će kazna za falsifikovanje ili kupovinu glasova biti žestoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: