Ako neće Jahjaga, tu je Ustavni sud

Koalicioni blok LAN (DSK, ABK, IK) odlučio je da se obrati Ustavnom sudu za razjašnjenje odluke tog suda nakon što je to odbila kosovska predsednica.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

22:42

Default images

LAN će u ime svih poslanika tog koalicionog bloka zatražiti objasnjenje tačke 127 odluke Ustavnog suda i daljih koraka koje treba preduzeti da bi se izašlo iz političke blokade, javlja TV Kohavizion.

Poslanik iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK) Nuredin Ibisi je rekao da će se to desiti ovih dana, te da sada Ustavni sud ima dovoljno materijala da uzme u obzir zahtev tog bloka.

Odbijanje kosovske predsednice Atifete Jahjage, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kada-Bujupi ocenila je kao razočaravajuće.

Ona je na socialnoj mrezi Fejsbuk napisala da Jahjaga nije uvažila odluku većine, prenosi "Ekspres".

Mediji u Pristini prenose i mišljenja politickih analitičara da nije preostalo mnogo legalnog, zakonskog i ustavnog prostora da se izađe iz blokade kosovskih institucija.

Analiticar i pisac Beć Cufaj je za dnevnik "Blic" na albanskom jeziku dao tri predloga: da koalicioni blok da do znanja Jahjagi da, s obzirom da odluka ustavnog suda ne daje koalicionom bloku pravo na presednika skupštine, onda da automatski raspise izbore; potom, da koalicioni blok bude na jednoj listi i, treće, ako koalicioni blok pobedi na izborima treba da se u sporazum između njih unose ne samo da većina može da bira predsednika skupstine i premijera nego i novog presednika Kosova, kazao Cufaj.

Politicki analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi za Tanjug kaže da je Kosovo ušlo u "opasnu zonu" kada premijer i pola odlazeće vlade Kosova krši ustav svakog dana s obzirom da je predesednik vlade ujedno i poslanik u skupštini Kosova, te da sa 36 poslanika od 120 u skupstini operiše budžetom Kosova a da skupština nije glasala ni za budžet niti za rebalans budžeta.

"Tači i pet ministara u njegovoj odlazećoj vladi su ujedno i poslanici u skupštini Kosova. Ustav Kosova ne dozvoljava da se može biti i izvršna, i zakondovna vlast. Tači operiše budžetom Kosova a da ga pri tom nije usvojila skupština Kosova niti je usvojen rebalanas budžeta. To je teško krivicno delo i sankcioniše se zakonima i Ustavom Kosova", rekao je Šeholi

On je predložio da se koalicioni blok LAN obrati Ustavnom sudu i po tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: