Pravilnik o finansiranju medija

Pravilnik o projektnom finansiranju medija treba da stupi na snagu 13. novembra i bliže će urediti način sufinansiranja projekata, izjavio je Dejan Stojanović.

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

16:36

Default images

U slučaju da projekat bude odbijen, komisija koju će činiti stručnjaci iz oblasti medija, moraće da obrazloži zbog čega se to dogodilo, precizirao je savetnik u sektoru za informisanje Ministarstva kulture za Tanjug.

Prema njegovim rečima, po novom Pravilniku o projektnom finansiranju, mediji koji budu aplicirali za sredstva imaće pravo učešća na konkursima i van svog poslovnog sedišta ukoliko se prate na drugim područjima, a komisije moraju voditi računa o poverenju i njihovoj snazi kod čitalaca, slušalaca i gledalaca.

Stojanović je naveo i da će medijske asocijacije davati predloge za članove komisija, a ukoliko to ne urade onda će organi vlasti koji su raspisali konkurs izabrati komisiju, ali opet iz reda stručnjaka koji se bave medijima i znaju kakvo je stanje u njima, ali je ukazao da članovi stranaka neće moći da budu u komisijama, jer bi to predstavljalo sukob interesa.

Govoreći o lokalnim medijima, Stojanović je istakao da su lokalne samouprave i do sada imale obavezu da se brinu o medijima, ali je svaka od njih radila na svoj način, pa su novim Zakonom o informisanju ujednačeni uslovi za sve medijske kuće koje se pojavljuju na tržištima u tim sredinama.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave treba rad komisija da učine transparentnim, odnosno da svi zainteresovani prisustvuju i posmatraju njihov rad ne uzimajući učešće u radu i na osnovu toga steknu utisak da li su komisije donele dobre odluke.

Prema oceni Snežane Milošević, generalne sekretarke Lokal preša, projektno finansiranje trebalo bi da stvore jednake uslove za sve medije.

Milošević je najavila da će Lokal preš započeti obuke za medije koji žele da apliciraju putem projekata za sredstva u oblasti javnog informisanja, kako bi se pružila pomoć lokalnim medijima.

Inače, javna rasprava pod nazivom „Mediji i lokalne zajednice - razvoj poverenja“ jedanaesta je u nizu od 12 planiranih debata koje su organizovane u okviru Kampanje za medijsku pismenost Medijske koalicije koju podržava Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), otpočela je juče u Čačku, sa ciljem podizanja svesti javnosti o slobodnom i odgovornom novinarstvu kao osnovi demokratskog društva.

Medijska koalicija je neformalno partnerstvo pet medijskih organizacija: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), PU Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: