Kontrola na Filozofskom - pritisak?

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koji studenti drže u blokadi, obavezna kontrola indeksa na ulazu u zgradu, na osnovu odluke Nastavno-naučno veća fakulteta.

Izvor: Beta

Subota, 25.10.2014.

09:58

Default images

Fakultet je u blokadi 15-ak dana, a Nastavno-naučno veće još jednom je pozvalo studente da redovno dolaze na nastavu.

Samoorganizovani studentski pokret saopštio da je Nastavno veće Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji studenti nekoliko nedelja drže u blokadi zbog neispunjenih zahteva, naredilo obaveznu kontrolu onih koji ulaze u zgradu fakulteta.

Taj studentski pokret ocenjuje da ta odluka, doneta uz obrazloženje veća "radi bezbednosti studenata, radnika i posletilaca Filozfskog fakulteta", direktno ugrožava privatnost podataka o ličnosti i slobodno kretanje po fakultetu.

"Cilj odluke je prikupljanje ličnih podataka studenata kako bi se oni disciplinski gonili zbog legalnog i legitimnog izvodjenja blokade nastave", ističe ta studentska organizacija.

Oni navode da će od danas snimati postupanje tehničke službe koja će vršiti kontrolu na ulazu fakulteta i dodaju da će u slučaju da dodje do beleženja ličnih podataka, o tome obavestiti republičkog i univerzitetskog ombudsmana i Poverenima za zaštitu podataka o ličnosti.

Studentski pokret podseća da samo policija i komunalna policija imaju ovlašćenje da legitimišu gradjane.

Studenti se nadaju da će na Zboru u ponedeljak, 27. zajedno sa profesorima, uspeti da pronadju rešenje po pitanju njihovih zahteva, ističući da im nije namera opstrukcija niti ometanje rada fakulteta.

Studenti su blokirali fakultet pošto je uprava odlučila da akademci sa 48 bodova mogu u narednu godinu studija kao budžetski studenti, ali da preostalih 12 bodova koje prenesu moraju da plate. Jedan preneti bod na ovom fakultetu košta 2.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: