Rusi slave Dan neznanog junaka

Donji dom ruskog parlamenta doneo je odluku o uvođenju Dana neznanog junaka kao državnog praznika koji će biti obeležen 3. decembra.

Izvor: B92, RT

Petak, 24.10.2014.

22:06

Default images

Taj datum je izabran pošto je 1966. na proslavi 25. godišnjice oslobođenja Moskve nedaleko od Kremlja položena urna sa pepelom neimenovanog borca.

Godinu dana kasnije održan je prvi memorijal, a tom prilikom je upaljena i večna vatra u memorijalnom centru koji je dobio naziv Grob neznanog junaka.

“Veoma je važno da zakon o uvođenju Dana neznanog junaka bude usvojen jer je neophodno održati sećanje na vojnike koji su branili svoju domovinu, a kojima se ne znaju imena“, navodi se u obrazloženju odluke.

Irina Jarovaja, jedna od poslanica koja je učestvovala u inicijativi za uvođenje novog državnog praznika istakla je da na će tog dana svi potomci boraca koji su nestali u borbama moći da im ukažu poštovanje i da se sete njihovih dela.

“Niko nije zaboravljen i ništa nije zaboravljeno“, navela je Jarovaja zvaničan moto novog praznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: