"Pomogao sam Janukoviču da pobegne"

Rusija je pomogla zbačenom predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da pobegne pred nasilnim demonstrantima u februaru, izjavio je Vladimir Putin.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

21:28

Default images

Ovo je prvi put da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao otvoreno da je pomogao svom savezniku da utekne, prenosi BBC.

Stanovnici istoka Ukrajine koji govore ruski uglavnom podržavaju Janukoviča i bili su besni zbog njegovog zbacivanja, što je razbuktalo nasilje u mesecima nakon toga, piše britanski javni servis.

Ukrajina bira novi parlament u nedelju, ali će separatisti na istoku održati svoje izbore sledećeg meseca.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla Putinu da se izbori na istoku moraju održati prema ukrajinskim zakonima.

Putin je, govoreći u Sočiju, rekao da je Janukovič bio sklonjen nasilno. Janukovič je pobegao u Rusiju u februaru, nakon protesta, u kojima je stradalo više od 100 ljudi.

“Reći ću veoma otvoreno, pitao je da ga prevezemo u Rusiju, što smo mi i uradili”, rekao je ruski predsednik.

On je kritikovao prozapadnjačku vladu u Kijevu zbog toga što je radije upotrebljavala silu prema pobunjenicima na istoku, nego što je bila okrenuta vođenju razgovora sa njima.

“Mi ponovo i ponovo vidimo istu stvar – gušenje silom”, rekao je Putin.

Nasilje je nastavljeno u istočnoj Ukrajini uprkos primirju koje je stupilo na snagu 5. septembra.

Najmanje 3.700 ljudi je ubijeno u ovom konfliktu, koji se u aprilu rasplamsao između ukrajinskih snaga i proruskih separatista u regionima Luganska i Donjecka, podseća BBC.

Ukrajinska Vlada u Kijevu se nada da će parlamentarni izbori u nedelju pomoći tome da se zemlja stabilizuje, navodi BBC.

Ruski predsednik je danas rekao da je odluku o referendumu na Krimu doneo legitiman parlament i naveo da Rusija ima pravo da brani svoje interese.

Međunarodna zajednica se nalazi na prekretnici i postoji pretnja "igre bez pravila", a sistem globalne bezbednosti je oslabljen, izjavio je ranije danas Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: