Borci ID koristili hlorin u Iraku

Ekstremisti ID koristili su otrovni gas hlorin u prošlomesečnim borbama koje su vodili sa iračkim snagama bezbednosti i šiitskim milicijama severno od Bagdada.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

20:08

Default images

Slični izveštaji stigli su i sa područja sirijskog pograničnog grada Kobanea, ukazujući da ekstremisti, koji pod kontrolom drže značajne delove Sirije i Iraka, poseduju i hemijsko oružje u svom arsenalu, koji takođe uključuje teško naoružanje i tenkove.

Tri iračka zvaničnika rekla su Asošiejted presu da je Islamska država u gradovima Duluja i Balad koristila bombe sa cilindrima punjenim hlorinom.

Ekstremisti nisu uspeli da zauzmu ova dva grada severno od Bagdada koji se nalaze u krugu od 80 kilometara od njega.

U napadima hlorinom je blago ozleđeno 40 vojnika i pripadnika šiitskih milicija. Oni su pokazivali konzistentne simptome trovanja ovom hemikalijom - koja ne spada u jake agense - a to su poteškoće u disanju i kašalj. Posle bolničkog tretmana, ozleđeni su se brzo oporavili.

Oland: Pojačaćemo akcije u Iraku

Francuski predsednik Fransoa Oland danas je izjavio da će operacije protiv grupe Islamska država u Iraku biti pojačane.

Oland je dodao da se toj grupi mora "naneti snažan udarac", prenela je agencija AFP.

"Tempo naših akcija biće pojačan. Mi smo prikupili sve neophodne informacije", kazao je Oland komentarišući francuske operacije protiv IS u Iraku u okviru vazdušne kampanje koalicije na čelu sa SAD, navodi AFP.

Irački zvaničnici optužili su ranije danas ekstremiste "Islamske države" (IS) da su tokom prošlomesečnih borbi protiv iračkih snaga bezbednosti i šiitske milicije severno od Bagdada upotrebili gas hlor, preneo je Asošijeted pres, navodeći da upotreba hlora kao oružja "izaziva dodatnu zabrinutost u previranjima u toj zemlji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: