Žalba Poljske zbog zatvora CIA

Poljska je uložila žalbu sudu u Strazburu na presudu da je ta zemlja prekršila svoje obaveze iz oblasti ljudskih prava, a u slučaju zatvora CIA.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

14:24

Default images

Poljska je uložila žalbu na presudu Evropskog suda za ljudska prava da je Poljska prekršila svoje obaveze iz oblasti ljudskih prava kada je dozvolila da američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) otvori tajni zatvor na njenoj teritoriji, saopštilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

Poljski državni tužilac Andžej Seremet je pre tri dana izjavio da Varšava priprema žalbu, prenela je agencija Rojters.

Sud u Strazburu je u julu saopštio da je CIA koristila objekat u jednoj poljskoj šumi, nazvan "Kvarc", kao centar mreže svojih zatvora širom sveta u kojima su ispitivani osumnjičeni za terorizam.

Poljska je uvek negirala da CIA ima zatvor na njenoj teritoriji uprkos dokazu o učesću Poljske u američkom programu tajnih zatvora koji je uspostavljen posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

Seremet je rekao da je sud nepravedno presudio da Poljska nije sarađivala sa sudom.

On je kazao da je Poljska bila ograničena u smislu materijala koji je mogla da preda sudu zato što je veliki deo toga bio poverljiv, dodajući da sud nije preduzeo mere koje bi dozvolile Poljskoj da dostavi poverljive informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: