ID koristi hemijsko oružje?

Irački zvaničnici optužili su ekstremiste ID da su tokom borbi protiv iračkih snaga bezbednosti i šiitske milicije severno od Bagdada upotrebili gas hlor.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

14:21

Default images

"Upotreba hlora kao oružja izaziva dodatnu zabrinutost u previranja u toj zemlji, preneo je Asošijeted pres. Jedan viši bezbednosni zvaničnik, lokalni zvaničnik grada Duluije i zvaničnik grada Balada, rekli su američkoj agenciji da je u septembarskim sukobima grupa ID upotrebila bombe sa projektilima ispunjenim hlorom.

Njih trojica, koja su zahtevala anonimnost, jer nisu ovlašćeni da razgovaraju sa medijima, rekli su da je blizu 40 vojnika i pripadnika šitske milicije bilo izloženo blažem uticaju hlora i pokazalo simptome trovanja hlorom, kao što su teškoće u disanju i kašalj.

Oni su smešteni u bolnicu i brzo su se oporavili, navodi AP.

"Njujork tajms" piše danas da specijalne službe SAD proveravaju informaciju da je ID upotrebila hlor u Iraku kod Balada.

Prethodno je "Vašington post" preneo tvrdnje o eksplozijama praćenim žutim dimom u borbama i predstavnika bolnice koji su lečili pacijente i neimenovanog vojnog zvaničnika Iraka da su potvrđene sumnje trovanja hlorom.

Prema pisanju američkog lista, svih "11 policajaca" je preživelo.

"Njujork tajms" preneo je izjavu portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Alistera Beskija da "američki zvaničnici ispituju novu informaciju".

"Nastavljamo da shvatamo veoma ozbiljno sve navode o upotrebi hemijskog oružja, posebno ove poslednje navode koji se tiču upotrebe hlora kao hemijskog oružja. Znamo za te vesti, ali ne možemo da potvrdimo detalje i tražimo dopunske informacije. Upotreba hlora kao hemijskog oružja je gnusan akt. Ovi poslednji navodi naglašavaju važnost našeg rada na eliminisanju hemijskog oružja u tom nestabilnom regionu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: