"Turska granica otvorena za borce"

Redžep Tajip Erdogan izjavio da su se sirijski Kurdi koji štite Kobani od napada ID saglasili da im pomogne približno 1.300 pripadnika Slobodne sirijske vojske.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

13:40

Default images

Turski predsednik je dodao da Ankara neće praviti problem oko njihovog prelaska tursko-sirijske granice, prenele su agencije.

Prema njegovim rečima, Partija demokratskog jedinstva (PYD) čije oružano krilo kontroliše Kobani i bori se protiv ID uz pomoć iz vazduha koalicije koje predvode SAD, saopštila da prihvata prolaz 1.300 pripadnika S SV, i "sada naši odgovarajući timovi pregovaraju o maršruti njihovog prolaska", preneo je Rojters.

Turski predsednik je na konferenciji za novinare u Talinu tokom zvanične posete Estoniji rekao da sirijski Kurdi razmatraju mogućnost dolaska 150 "pešmerga" (oružanih formacija iz Iračkog Kurdistana), a da Ankara "preferira da Kobaniju pomaže u prvom redu S SV", pa tek potom "pešmerzi", prenosi TAS S.

"S naše strane nema nikakvih problema za prolazak 1.300 pripadnika S SV u pomoć Kobaniju, a kurdski ustanici u gradu se slažu da ih prihvate. Pregovori se nastavljaju", rekao je turski predsednik.

IS napadaju Kobani, jedan od većih centara kurdske autonomne uprave u Siriji i pod kontrolom ekstremista je približno 60 kurdskih sela.

Približno 200.000 civila izbeglo je iz Kobanija u susednu Tursku.

Erdogan, koji je sinoć doputovao u Estoniju, sastao se danas sa estonskim predsednikomTomasom Hendrikom Ilvesom, predsednikom parlamenta Ejkijem Nestorom i šefom estonske diplomatije Urmasom Paetom, a položiće venac na Spomenik pobede u Oslobodilačkom ratu i u Talinu će posetiti Centar NATO-a za kibernetičku zaštitu i Pokazni centar "Elektronska država" ("e-Estonia"), prenose agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: