Putin i Merkel o ukrajinskoj krizi

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenili da bi bilo svrsishodno da se uskoro održi novi susret Kontakt-grupe o Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

12:35

Default images

U saopštenju pres službe Kremlja, navodi se da su Merkel i Putin u telefonskom razgovoru nastavili "razmatranje stanja u zoni unutarukrajinskog konflikta" posle razgovora 16. i 17. oktobra u Milanu, u okviru samita ASEM (Evropa-Azija).

"Predsednik Rusije naglasio je da je neophodna deeskalacija stanja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, pre svega, putem realnog prekida vatre, osiguranja bezbednosti duž linije razgraničenja sukobljenih strana i pružanja hitne humanitarne pomoći", preneo je TAS S.

U tom smislu, Putin i Merkelova su ukazali na svrsishodnost održavanja u najskorije vreme još jednog susreta Kontakt-grupe, koja je 20. septembra u Minsku usvojila Memorandum o implementaciji režima prekida vatre sa devet tačaka, kojim se, izmedju ostalog, zabranjuje upotreba svih vrsta naoružanja povlačenje od linije razgraničenja na 15 kilometara sa svake strane oružja kalibra većeg od 100 milimetara.

Pres služba Kremlja navela je da je u razgovoru "naglašena važnost dostizanja dogovora o gasu".

Gasni pregovori Ukrajine i Rusije, uz učešće Evropske komisije, koji su održani 21. oktobra u Briselu, nisu doneli napredak u rešavanju pitanja ukrajinskog duga Rusiji za gas i isporuka tog energenta, a moguće potpisivanje sporazuma odloženo je za 29. oktobar.

Putin i Merkelova, prenosi RIA Novosti, u telefonskom razgovoru na inicijativu Berlina, dogovorili su se da intenziviraju zajedničke napore u borbi protiv širenja virusa ebole koji se pojavio u zapadnoj Africi, od koje je do sada preminulo više od 4.500 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: