FR novinari biće pušteni na slobodu

Sud u Indoneziji izrekao je kaznu od dva i po meseca zatvora za dvoje francuskih novinara koji su u pritvoru zbog optužbi da su nezakonito izveštavali iz Papue.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

11:43

Default images

Pošto su oni tu kaznu već izdržali čekajući presudu u pritvoru od početka avgusta, u ponedeljak će biti pušteni na slobodu.

Stavljanje francuskih novinara iza rešetaka i sudski proces koji je usledio pokrenuli su pozive novoj indonežanskoj vladi da ukine dugogodišnja ograničenja za strance koji izveštavaju iz ove nemirne pokrajine, prenosi AFP.

Toma Dandoa (40) i Valentin Bura (29) uhapšeni su i pritvoreni početkom avgusta dok su snimali dokumentarni film za francusko-nemački televizijski kanal "Arte" o separatističkom pokretu u istočnoj Papui.

U prošlosti su strani novinari koji su hapšeni zbog nezakonitog izveštavanja u Papui bili deportovani ubrzo nakon hapšenja.

Međutim, slučaj Dandoa i Bura je dospeo na sud i oni su optuženi za kršenje imigracionih zakona pošto su imali turističke, a ne novinarske vize.

Njima je pretila kazna do pet godina zatvora, ali su na kraju tužioci preporučili mnogo kraću kaznu, rekavši da su novinari priznali da su pogrešili.

Sudija suda u Džajapuri, glavnom gradu Papue, odredio je danas francuskim novinarima novčanu kaznu u visini od 170 dolara, ili kao alternativu da provedu u zatvoru još mesec dana.

Indonezija je duboko osetljiva kad je reč o novinarima koji izveštavaju iz Papue, gde tiha pobuna protiv centralne vlade tinja već decenijama, i retko odobrava vize strancima koji nezavisno izveštavaju iz ovog regiona, podseća francuska agencija.

Nezavisna alijansa novinara Indonezija saopštila je da je ovo prvi put da se stranim novinarima sudi zbog kršenja imigracionih propisa u Papui, dok su grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale novog indonežanskog predsednika Džoka Vidoda da ukine ograničenja kad je reč o izveštavanju iz te provincije.

Vidodo, prvi lider ove zemlje koji potiče iz sredine izvan političke i vojne elite, u ponedeljak je položio zakletvu, mnogima ulivajući nadu da će doneti novi stil upravljanja u trećoj najvećoj demokratskoj zemlji u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: