Otava: Napadač nije povezan sa ID

Ministar spoljnih poslova Kanade Džon Berd izjavio da nema dokaza o vezi Mišela Zehafa-Biboa, koji je pre dva dana ubio vojnika u Otavi i islamskih ekstremista.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

11:38

Default images

Berd je za Bi-Bi-Si (BBC) rekao da je Zehaf-Bibo "zasigurno bio radikalizovan", ali nije bio na listi lica visokog rizika.

Zehaf-Bibo (32) je u sredu ubio vojnika u nacionalnom memorijalnom centru u Otavi i zatim projurio kroz zgradu parlamenta gde je ubijen blizu mesta na kome je premijer Stiven Harper držao sastanak sa poslanicima.

Berd je istakao da je izuzetno zabrinut zbog broja Kanadjana koji učestvuju u borbama u Siriji i Iraku.

"Izveštaji ukazuju da se više od 100 Kanadjana priključilo džihadistima na Bliskom istoku i to je predmet velike zabrinutosti", naveo je kanadski šef diplomatije.

Berd je rekao da je Zehaf-Bibo mogao da napravi i mnogo veću štetu.

"Nekoliko minuta vladao je potpuni užas,...nismo znali da li je u pitanju jedan čovek ili grupa ljudi", kazao je on.
Policija je ranije saopštila da Zehaf-Bibo ima policijski dosije i da je nedavno tražio pasoš pošto je planirao da otputuje u Siriju.

Zehaf-Bibo je rodjen u Montrealu, otac mu je iz Libije, a majka je Kanadjanka. Kasnije je živeo u Kalgariju i Vankuveru.

Zvaničnici su u sredu rekli da su saznali da je Zehaf-Bibo prešao u islam, isto kao i napadač od ponedeljka Marten Rulo (25) koji je pregazio automobilom dva kanadska vojnika. I njega je policija ubila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: