Beč: Pod prismotrom zbog terorizma

Opasnost od terorističkih napada u Austriji očigledno je veća nego ikada, tvrdi bečki "Prese" dodajući da je napad kao u Otavi moguć u svako doba i u Austriji.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

08:23

Default images

Oko 100 osoba osumnjičenih za moguće terorističke napade je trenutno pod policijskom prismotrom, a detaljnije podatke Ministarstvo unutrašnjih poslova nije želelo da saopšti.

Savezna ustanova za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) ne nadzire samo 60 povratnika sa ratišta u Siriji, kao i tri desetine njihovih podržavaoca, već i druga lica od koje polazi opasnost od terorističkih napada.

"Prese" tvrdi da krug osumnjičenih prevazilazi takozvanu radikalno-islamističku scenu sa vezama prema Siriji.

U međunarodnom poređenju Austrija nije "mala država" po pitanju udela aktivnih džihadista. U poređenju sa brojem stanovnika se Austrija nalazi gotovo na vrhu.Oko 150 osoba iz Austrije otišlo je u Siriju da učetsvuje u borbama, od kojih je 30 poginulo.Iz Kanade, poređenja radi, zemlje sa 35 miliona stanovnika, sveha je 50 osoba ostišlo da se bori u Siriji.

Što se Austrije tiče uočljiv je veliki broj boraca poreklom iz Čečenije. Međutim, tvrdi Ministarstvo, osetna je promena, i sve manje Čečena sada privlači rat u Siriji.

Njihov motiv da se u borbi protiv sirijskog predsednika Bašar al Asada bore protiv ruskih podržavalaca se relativizovao, ističe "Prese".

Istovremeno je priliv podržavalaca "Islamske države" (ID) ostao nepromenjen.

"Ekstremiste ne odbijaju snimci odrubljivanja glava, kao ni vazdušni napadi na položaje ID. Naprotiv, time je nastupio "reklamni efekat"", tvrdi neimenovani ekspert bečkom dnevniku.

Od početka godine je broj boraca iz Evrope u Siriji porastao sa 2.000 na više od 3.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: