Zaustavljena operacija ID na Kobane

Zaustavljena je operacija Islamske države da zauzme sirijski pogranični grad Kobane i kurdski branioci će verovatno biti u stanju da trajno zadrže njihov udar.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

07:40

Default images

Američki zvaničnici su izjavili da je to izvodljivo uz pomoć američkih aviona.

Linije fronta između džihadista ID i kurdskih branioca nije se pomerila više od nedelju dana, tvrde zvaničnici u Vašingtonu.

"Mislim da će kurdski branioci biti u stanju da zadrže (udar)", naveo je jedan neimenovani upućeni zvaničnik Centralne komande SAD, prenela je agencija AFP

Fotoreporter AFP javlja da je bio svedok da džihadisti ID beže od aviona i bombardovanja njihovih položaja u blizini grada Kobane.

Pošto su čuli zvuk borbenih aviona, džihadisti su bežali niz brdo Tilsehir, zapadno od opkoljenog Kobanea, da se sakriju u rovove koje su najverovatnije iskopali kurdski borci, prenosi agencija.

Vazdušni napadi SAD na položaje Islamske države (ID) daju rezultate, tvrde američki zvaničnici iznoseći podatke da je do sada ubijeno više od 500 džihadista.

Američki i saveznički avioni izvršili su oko 6.000 letova u vazdušnoj borbi protiv ID i izbacili više od 1.700 bombi, rekao je jedan neimenovani američki vojni zvaničnik, prenosi AFP.

Uvereni smo da naša strategija deluje”, naglasio je šef Pentagona Čak Hejgel iako postoji diskusija o delotvornosti vazdušne operacije, pošto ID i dalje napada mesto Kobane na granici sa Turskom.

Kurdi drže više od mesec dana Kobane, a američki zvaničnici su uvereni da će i dalje biti u stanju da zadrže položaje.

Branioci Kobane čekaju pojačanje iz kurdskog regiona u Iraku i prilično su izmoreni.

Naime zvaničnici su odlučili da upute borce “Pešmerga”, pošto je Turska odobrila prolazak oko 200 pripadnika ove kurdske jedinice preko svoje teritorije do Kobane, gde ID ima oko 1.000 boraca.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, međutim, tvrdi da je ID na terenu da napreduje u i oko Kobane. ID je preuzela kontrolu nad selima na zapadu Kobanea, nakon višednevnih borbi sa Kurdima.

Na drugoj strani američki zvaničnici preneli su, vezano za Irak, da su iračke snage mesecima udaljeni od značajne ofanzive za preuzimanje teritorija koje su izgubile u borbi protiv ID.

Iračke bezbednosne snage trenutno sprovode manje napade protiv ID i potrebno im je vremena da isplaniraju i obuče ljudstvo za veće operacije, čak i uz pomoć vazdušnih napada, rekao je neimenovani zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: