Napad u Otavi nema veze sa Kvebekom

Naoružani napadač u kanadskoj prestonici Otavi delovao je samostalno i taj slučaj nije povezan sa napadom u Kvebeku koji se dogodio u ponedeljak.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 24.10.2014.

00:14

Default images

Ovo je, naime, saopštio komesar Kanadske kraljevske konjičke policije Bob Polson.

"Nemamo informacije koje povezuje ova dva napada", potvrdio je Polson novinarima u Otavi, prenela je agencija Rojters.

Majkl Zehaf-Bibo (32) je kanadski državljanin koji takođe može da ima i libijsko državljanstvo, rekao je Polson i dodao da je on nedavno podneo zahtev za dobijanje pasoša i da zvaničnici pretpostavljaju da je hteo da ode u Siriju, pošto je nekoliko godina ranije prešao u islam.

Proverom Kanadske policije nije pronađen bilo kakav dokaz o povezanosti Biboa sa opasnošću po nacionalnu bezbednost, iako su evidentirani njegovi kazneni prekršaji u vezi sa drogama, nasiljem i drugim kriminalnim aktivnostima, rekao je Polson.

Bibo je juče ubio vojnika pre nego što je upao u zgradu parlamenta, gde je ubijen.

Maskirani Bibo odeven u crno ispalio najmanje jedan hitac na vojnika koji je čuvao stražu ispred Spomenika žrtvama rata u centru Otave, pre nego što je upao u obližnji parlament i gde je došlo do opšte pucnjave i on je ubijen.

Premijer Kanade Stiven Harper bio je u parlamentu i razgovarao sa poslanicima, u trenutku, kada je Bibo upao u zgradu.

U incidentu u Kvebeku u ponedeljak, Martin Rulo (25) pregazio je dva kanadska vojnika sa svojim automobilom i jednog usmrtio, pre nego što je u policijskoj poteri ubijen.

Incident se dogodio u blizini tržnog centra u mestu Sent-Žan-sur-Rišelje, na 40 kilometara od Montreala.

Kanadski mediji su, pozivajući se na policijske izvore, izvestili da je vozač Martin Kutur-Rulo, žitelj tog grada u Kvebeku "bio poznat saveznim vlastima i da se za njega vezuju jasne indicije da je postao radikalizovan".

Agencije javljaju da je u Kanadi i dalje ostao podignut stepen opasnosti po bezbednost i da će premijer Harper i dalje imati 24-satno obezbeđenje.

Policija objavila video-snimak napada

Kanadska policija objavila je video-snimak koji pokazuje kako usamljeni naoružani napadač upalo u kanadski parlament u sredu.

Minuta pre toga, Bibo je ubio vojnika kraj ratnog spomenika u blizini parlamenta.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, Bob Polson je opisao Biboa kao sitnog kriminalca.

"Bibo je bio pojedinac koji se možda držao ekstremističkih uverenja", rekao je Polson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: