"Tačijev interes gazi demokratiju"

Poslanica ABK Donika Kada-Bujupi, rekla je da u skupštini Kosova postoji većina, a da demokratija prepoznaje da samo većina može formirati institucije Kosova.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

20:12

Default images

Ona je istakla da Demokratskoj partiji Kosova Hašima Tačija nije ustavom zagarantovano da mora da bude deo vlasti i dodala da je Tači "zbog jednog radnog mesta (aludirajuci na funkciju presednika Kosova) spreman da gazi sve principe demokratije".

Kada-Bujupi je rekla da je koalicioni blok razočaran odlukom kosovske presednice, kojoj su, kako je kazala, dali priliku i nealbanske zajeednice prvi put, i koalicioni blok drugi put da razmisli.

Poslanica ABK je rekla da koalicioni blok neće prestati da legalnim institucionalnim putem traži da demokratija dođe do izražaja i da većina formira institucije.

Koalicija DSK-ABK -IK nije se iznenadila odlukom kosovske presednice Atifete Jahjage koja je odbila njihov zahtev da se obrati Ustavnom sudu.
"Imajući u vidu odgovor koji je Jahjaga nedavno dala nealbasnkim zajednicama na isti zahtev nismo iznenađeni. Presednica ipak traži dalje konsultacije", rekao je Bajram Gećaj iz Demokratskog saveza Kosova (DSK).

On je dodao da će taj koalicioni blok narednih dana izaći sa odlukom o narednim koracima, ne odbacujući mogućnost da se i sam obrati ustavnom sudu.

Izvori koalicionog bloka su rekli da će se, po svemu sudeći, obratiti ustavnom sudu kako bi dobili objašnjenje za tačku 127 odluke ustavnog suda u kojoj se kaže da "ostaje na poslanicima skupštine Kosova da nađu resenje kako nalaže pravilnik o radu skupštine Kosova i ustav Kosova".

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi je, u vezi sa odlukom kosovske presednice da odbije prvo nealbanske poslanike, a danas i koalicioni blok da se obrati ustavnom sudu za dodatna objašnjenja oko tacke 127 rekao za da se Jahjaga "u strahu da se ne polulja njena funkcija izolovala u svom kabinetu i putem saopštenja pokušava da reši izuzetno složenu situaciju na Kosovu koja poprima alarmantne signale".

"Presednica Jahjaga ne može da reši ovu situaciju, iako bi kao ličnost narodnog jedinstva trebalo da koristi sva ustavna prava i da stane na stranu demokratije a demokratija je jednostavna, samo treba videti ko ima većinu u skupštini Kosova a ne da se ostane talac ustavnih procedura. Ne mogu ustavne procedure biti jače od volje građana i većine u instituciji kao što je Skupština Kosova", rekao je Šeholi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: