"Zauzeta imovina otežava povratak"

Šef OEBS-a na Kosovu Žan Klod Šlumberže izjavio je da ilegalno zauzeta privatna imovina ugrožava proces povratka raseljenih lica.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

16:51

Default images

Imovina mnogih lica koja su raseljena nakon konflikta na Kosovu ilegalno je zauzeta i vraćen je u skladu sa naredbama o iseljenju koje je izdala kosovska Agencija za imovinu, rekao je Šlumberže.

On je naveo da su u 400 slučajeva koji su u nadležnosti agencije i u mnogo drugih slučajeva koja su podnela privatna lica, stanovi, kuće i zemljište koji pripadaju raseljenim licima su ponovo ilegalno zauzeti.

Ovo ugrožava proces povratka i krši osnovna ljudska prava, istakao je Šlumberže koji je pozdravio napore kosovske policije i Agencije za imovinu da rade na rešavanju slučajeva ponovnog ilegalnog zauzimanja što je brže i efikasnije moguće.

Šef OEBS-a je ujedno pozvao sve relevantne strane da spreče ponovno ilegalno zauzimanje kao i da osiguraju da su stambena prava i pravo na imovinu svih ljudi koji žive na Kosovu ili žele da se vrate zaštiti.

Poslednja u nizu šest OEBS-ovih radionica o sprečavanju ponovnog ilegalnog zauzimanja stanova, kuća i zemljišta, koji pripadaju raseljenim licima održana je danas u Đakovici.

Predstavnici kosovske Agencije za imovinu, policije, tužioci i sudije učestvovali su na radionicama.

Kako je saopšteno iz OEBS-a Policija Kosova i Agencije za imovinu nedavno su potpisali memorandum o razumevanju koji naglašava njihove uloge u iseljavanju i prosledivanju slučajeva ponovnog ilegalnog zauzimanja imovine sudstvu.

U skladu sa ovim, ucesnici radionice naglasili su potrebu da bolje koordinišu svoje napore kako bi obezbedili usaglašen pristup u radu na ovakvim slučajevima.

Oni su takođe ukazali da raseljena lica, čija su prava na imovinu priznata konačnim i pravno obavezujućim odlukama kosovske Komisije za imovinske zahteve ne treba da budu deo dugih sudskih procedura da bi ponovo povratili vlasništvo nad svojom imovinom, a što se dešava u nekoliko slučajeva koje je zapazila Misija OEBS-a prilikom nadgledanja sudova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: