Hodžaj predlaže treći nivo dijaloga

Enver Hodžaj izjavio da su Beograd i Priština u novoj fazi odnosa i da je potrebna normalizacija odnosa širih društvenih slojeva, a ne samo političkih elita.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

16:45

Default images

"Imamo dijalog na visokom političkom i na tehničkom nivou, a sada nam je potreban i treći nivo kako bi se normalizovali odnosi na društvenom nivou”, rekao je kosovski ministar spoljnih poslova na tribini koju je održao u Međunarodnom pres klubu u Briselu.

On je ukazao na to da bi ovaj dijalog trebalo da uključi predstavnike medija, nevladinih organizacija, univerziteta i kulturne elite.

Nije na meni da definišem format tog dijaloga i smatram da bi vlade trebalo da finansijski i politički olakšaju ovaj vid komunikacije, ali ne i da ga diktiraju.

On je naveo da su nedavni incidenti na utakmici Srbija-Albanija i reakcije širom regiona dokaz toga koliko su predrasude između Srba i Albanaca uvrežene i da bi trebalo raditi na njihovom razbijanju.

"Neke inicijative već postoje, ali na vrlo bazičnom nivou, a potrebno je da se dignu i na srednji i viši nivo”, rekao je on.

Hodžaj je rekao da je jučerašnja konferencija zemalja Zapadnog Balkana u Beogradu, na kojoj je učestvovao, označila novu fazu u procesu normalizacije i da je bila veoma uspešna.

On je kazao da je u Beogradu pre toga bio samo još 1989. i da u međuvremenu nije putovao u glavni grad Srbije.

"Beograd i Priština geografski gledano nisu mnogo daleko. To je razdaljina koja se kolima može preći za četiri sata, ali bilo je potrebno 25 godina da se ona prevali”, rekao je on.

Hodžaj je izjavio da je uveren da između Beograda i Prištine za pet godina više neće biti otvorenih pitanja.

"Novi predsednik Evropske komisije je rekao da EU u narednih pet godina prvo treba da se konsoliduje, a tek posle da se proširuje”, podsetio je Hodžaj.

"Umesto da navaljuju na članstvo u EU, zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo da iskoriste ovaj period da se i same konsoliduju i reše međusobne probleme.”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: