Potres u EU, Kameron ljut

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da njegova zemlja neće platiti još 2,1 milijardu evra u budžet EU, što će dodatno uzdrmati odnos Londona i Brisela.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

15:53

Default images

Kameron, koji je građanima obećao referendum o ostanku u EU 2017, rekao je da je zahtev Unije neprihvatljiv i zatražio hitan sastanak ministara finansija EU.

Tema sastanka biće rebalans evropskog budžeta, prema kom će Britanija, Italija i Holandija doprineti više nego što je ranije predviđeno, dok će Francuzi i Nemci biti oslobođeni dela obaveza.

"To nije prihvatljivo, to je jedan zapanjujući način ponašanja. Neću uplatiti ta sredstva 1. decembra. Ako ljudi misle da hoću, onda greše. To se neće dogoditi", izjavio je vidno ljut Kameron na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Kameron je rekao da je "veoma ljut" i da će britanska javnost jednoglasno reći da je ova "ogromna suma potpuno neprihvatljiva".

"Neprihvatljivo je da se ovako radi, da se odjednom ispostavi ovakav račun, sa ovako malo vremena za plaćanje. To nije prihvatljiv način za postupanje prema zemlji koja je među onima koje najviše doprinose EU. Imam podršku nekoliko lidera, a italijanski kolega je zahtev nazvao 'smrtonosnim oružjem'", rekao je Kameron.

Kako piše "Gardijan", sazivanje sastanka je "mala pobeda" kabineta iz Dauning strita, ali i pokazatelj toga pod kolikim je pritiskom Kameron nakon sve jačeg uticaja antievropske partije UKIP na Ostrvu.

"Kameron nije jedini šef vlade koji je podigao ovo pitanje. Razgovarao je i sa premijerom Holandije. Mi imamo pravo da osporimo odluku. Neophodna je detaljna diskusija ministara finansija i to je ono što će se desiti. Verujem da je Eurostat bio jasan i da je ovo samo provizorna procena", rekao je Kameronov portparol.

Britanski mediji navode da će na stolu biti i tema zašto se u novim proračunima uzimaju u obzir procene "crne ekonomije" u koju spadaju droga, prostitucija i izbegavanje poreza.

Ipak, portparol premijera Kamerona nije odgovorio na više puta postavljeno pitanje kada je Britanija saznala za ovaj zahtev i rekao je samo da je "podatak o dodatnom plaćanju objavljen u prethodnim danima".

Informaciju je prvo objavio "Fajnenšel tajms", a "Gardijan" je kao "bombastičnu" i kao nešto što je iznenada odjeknulo usred samita EU u Briselu.

"U pitanju je politički dinamit sa kojim premijer mora da se bori dok se rve sa dilemama o evropskoj budućnosti Evrope", piše list.

I portparol budžetskog komesara EU kaže da "odabrano vreme nije baš idealno".

"Ipak, imamo pravila koja se moraju poštovati", naveo je Patricio Fjorili.

Sastanak ministara finansija EU biće održan kasnije danas, naveli su neimenovani izvori i dodali da je Kameron ostao na samitu kako bi učestvovao u daljim razgovorima o evropskoj ekonomiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: