Protiv diskriminacije za putu ka EU

Donošenje Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije predstavlja osnovu za otvaranje pregovaračkih poglavlja 19 i 23, piše “Danas“.

Izvor: Danas

Petak, 24.10.2014.

23:52

Default images

Ocenjeno je da takva strategija znači da se Srbija opredelila za sistemsku izgradnju institucionalnog i zakonodavnog okvira, kao i mehanizama za borbu protiv diskriminacije.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović navela je da Akcioni plan za primenu Strategije definiše antidiskriminacionu politiku Vlade Srbije do 2018. godine, te usklađenost sa akcionim planovima za poglavlja 19 i 23, u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji.

“Očekujemo da primenom akcionog plana u našem društvu bude učinjen napredak na polju poštovanja i unapređenja ljudskih prava, kao i doprinos podsticanju tolerancije, prihvatanju različitosti i poštovanju principa ravnopravnosti, ali i prevenciji konflikata, a sve u cilju smanjenja opšteg nivoa diskriminacije u zemlji“, navela je Paunovićeva koja ima ulogu koordinatora u procesu primene, odnosno praćenja i izveštavanja o realizaciji Akcionog plana.

Kako ukazuje, donošenjem antidiskriminacione strategije i pratećeg akcionog plana zaokružuje se, pre svega, strateški okvir za jedno od ključnih poglavlja - 23, koje je posvećeno osnovnim ljudskim pravima, a koje je posebno teško za usaglašavanje sa standardima i vrednostima EU.

“Njihovo donošenje je od značaja i za poglavlje 19, u delu koji se odnosi na diskriminaciju. U izveštaju o napretku Srbije za 2014. u više navrata je pomenut značaj usvajanja ovih dokumenata i istaknuto da su i dalje najviše diskriminisani Romi, seksualne manjine i lica obolela od HIV/AIDS, od kojih se neki često suočavaju sa govorom mržnje i pretnjama“, objašnjava Paunovićeva.

Donošenjem Akcionog plana naša država je, dodaje ona, napravila važan korak u procesu evropskih integracija i društvenih reformi, s obzirom da je Srbija još nedovoljno reformisana država i sa još nedovoljno profilisanim demokratskim vrednostima. Prema njenim rečima, obaveze države u oblasti ljudskih prava ne iscrpljuju se samo prostim donošenjem normativne regulative o zabrani diskriminacije. Daleko je značajnija njihova efektivna primena i izvršavanje obaveze države da zaštiti sve građane od diskriminacije.

"U skladu sa onim što je predviđeno Akcionim planom, organizovaće se praćenje realizacije tog dokumenta, a naredni korak je upravo osmišljavanje i uspostavljanje takvog mehanizma, odnosno tela koje će pratiti napredak u izvršenju mera, sprovođenju aktivnosti, poštovanju predviđenih rokova, a imaće i mehanizam ranog upozoravanja na izazove u izvršenju mera. Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23, formiranje pomenutog tela je u nadležnosti Vlade Srbije, a predviđeni rok je prva polovina 2015. Međutim, realno je očekivati da će ono biti uspostavljeno i pre tog roka", zaključuje Suzana Paunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: