BG: Nema deratizacije, pacovi prete

Zbog nedostatka novca u budžetu, 2014. uopšte nije rađena sistematska deratizacija, te Beogradu preti najezda štetočina, prenose “Novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 24.10.2014.

21:30

Default images

U poslednje vreme primetna je ozbiljna najezda ovih glodara, koji su se toliko razmnožili da stanje postaje alarmantno.

Jedan od razloga znatno povećanog broja miševa je što ove godine u Beogradu nije urađena nijedna sistematska deratizacija.

Dragan Banjac, vlasnik deratizacijske firme „DDD promet“, jedne od četiri koje za grad Beograd rade ove sistematske akcije, kaže da je poslednja bila u decembru 2013.

“Od tada više nijedna nije rađena i pacovi su se mnogo razmnožili. Najezda je većih razmera i svakodnevno primamo veliki broj poziva građana. Zvao sam i Sekretarijat za zaštitu životne sredine da intervenišu, jer stanje postaje ozbiljno, a ide i hladno vreme kada se miševi i pacovi iz prirode povlače u zgrade, podrume, hale... Mi smo zbog dobrih odnosa sa gradom izlazili na teren i gde je bilo kritično uništavali glodare, ali trošimo svoja sredstva i ne možemo više besplatno da intervenišemo“, prenose “Novosti“ Banjčeve reči.

Prema propisima, u gradu godišnje moraju da se urade dve sistematske deratizacije, najčešće u aprilu i oktobru.

“Zbog nedostatka sredstava u budžetu grada, u prvoj polovini 2014. nije bilo ni novca za izvođenje sistematske deratizacije“, objašnjavaju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Pacovi se, kad u jesen počne hladno vreme, s polja i njiva sele u zapuštene hale i fabrike, podrume i mesta gde u uslovima toplijim nego što su napolju mogu da prezime.

Zbog blizine njiva više ih ima u predgrađu, ali i podrumi u centru postaju njihova sasvim odgovarajuća staništa. Tu se nastane, a onda lako razmnože i prošire ukoliko se ne uništavaju.

Akcije suzbijanja glodara godinama su rađene po parkovima, beogradskim zgradama i javnim površinama. Sistematska deratizacija znači odbranu grada od mogućih zaraznih bolesti, koje glodari mogu da prenesu na čoveka.

Priča o najezdi bubarusa dobila je potvrdu i u vrtiću „Duško Radović“ na Vidikovcu, pošto su se na društvenim mrežama pojavile fotografije koje je postavio jedan roditelj.

Republička sanitarna inspekcija kontrolisala je nedavno objekat i utvrdila da nema buba, ali je na zahtev nadležnog Sekretarijata naloženo da se izvrši vanredna dezinsekcija.

“Odlukom Skupštine grada od 18. septembra Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju dodeljeno je isključivo pravo za obavljanje poslova sistematske deratizacije stambenog fonda, nehigijenskih naselja i priobalja na teritoriji grada Beograda. Oni će u narednom periodu obaviti interventni tretman na teritoriji svih gradskih opština“, poručuju iz Sekretarijata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: