Vatikan za dobre odnose sa Srbijom

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da Katolička crkva "ne želi" da pretekne Srbiju u insistiranju na postizanju novog sporazuma sa Vatikanom.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 24.10.2014.

14:58

Default images

"Srbija je prošla kroz brojne izazove tokom devedestih godina prošlog i početkom ovog veka. Zato Katolička crkva želi postepenim putem da razvija odnose sa Beogradom", rekao je Hočevar u sedištu Nadbiskupije u Beogradu.

Prema rečima nadbiskupa, Sveta stolica zbog promenjenih društvenih okolnosti, više ne sklapa konkordate sa drugim državama.

"Danas Katolička crkva, uvažavajući građansku dimenziju svake države, sklapa ugovore, a ne konkordate. Katolička crkva na ovim prostorima je istorijska činjenica, koju ne može da dovede u pitanje promena društvenih okolnosti", kazao je Hočevar.

On je najavio da će godišnjica potpisivanja Konkordata i obnavljanja Beogradske nadbiskupije biti obeležena u nedelju, 26. oktobra, centralnom svečanošću u katedralnoj crkvi Uznesenja Device Marije na Neimaru koju će predvoditi sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Hočevar je na konferenciji za novinare u sedištu Nadbiskupije predstavio i knjige Zorana Jovanovića "Istorija župe Uznesenja Blažene Device Marije od francuske crkve do katedralne župe" i "Beogradska nadbiskupija i njeno okruženje u vremenu i prostoru", posvećene sagledavanju tradicije Katoličke crkve i doprinosu njenih vernika razvoju Beograda i Srbije.

Beogradska Nadbiskupija obeležiće tokom vikenda 100 godina od potpisivanja Ugovora (Konkordata) između tadašnje Kraljevine Srbije i Svete Stolice i 90 godina od ponovnog uspostavljanja Beogradske Nadbiskupije, a tim povodom glavnu svečanost predvodiće sarajevski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Konkordatom koji su kralj Srbije Petar Prvi Karađorđević i papa Pije Deseti potpisali u Rimu 1914. godine, regulisan je položaj katolika u Srbiji i uspostavljena je Beogradska nadbiskupija koja je zvanično otvorena 1924. godine.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar najavio je da će obeležavanje jubileja započeti sutra svečanom večernjom, u Parku Bogorodice - Majke jedinstva, u najstarijoj crkvi obnovljene Nadbiskupije - crkvi Krista Kralja i to pod vodstvom biskupa Požeškog Antuna Škvorčevića.

Kako je naveo, zatim sledi Akademija pod vođstvom franjevačkih bogoslova iza Sarajeva, dok je središnja svečanost biti organizovana u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene device Marije na Neimaru i to pod vođstvom sarajevskog nadbiskupa, kardinala Puljića i gostiju iz Sarajeva.

''Zahvaljujući kardinalu Puljiću i gostima iz Sarajeva zagrljaj Beograda i Sarajeva još jednom će biti ostvaren, između ostalog i radi prevazilaženja nasleđa istorije'', rekao je Hočevar i dodao da se svečanim proglašenjem početaka priprema za Sinodu Nadbiskupije odlučno usmeravaju u budućnost.

Prema njegovim rečima, upravo zato će doći predstavnici vernika iz svih župa, kao i mnogi biskupi iz okruženja, a poseban pozdrav pape Franje, koji dolazi preko Državnog sekretara kardinala Pjera Parolina i to posredovanjem apostolskog nuncija Orlanda Antoninija biće još jedna reč ohrabrenja za nove puteve suživota.

''Naša po broju mala zajednica katoličke crkve ne želi ovim jubilejom samo da evocira svoju izvanredno bogatu prošlost, već želi u današnjem tranzicijskom dobu svestrano da promišlja o svojoj autentičnoj misli, deleći, kao i do sad, dobro i zlo sa svojim najbližim susedima, pre svih sa pravoslavnima'', rekao je Hočevar.

On je naveo i da je to razlog da se toliko posvećuju proučavanju istorije, pre svega prisutnosti katoličke crkve na tlu Beograske nadbiskupije.

Na pitanje da li je možda u planu sklapanje nekog novog Konkordata, Hočevar je istakao da su se društvene prilike promenile, da se sada sklapaju ugovori, ali da se ide postepeno.

''U čitavom svetu pa i među nama prilike su se promenile zato katolička crkva više ne sklapa takozvane Konkordate već uvazava građansku dimenziju i zato sklapa ugovore. Svakako to katolička crkva želi zato su upravo i ove godine među nama boravile ličnosti Svete stolice'', rekao je Hočevar podsećajući da su sklopljeni ugovori u području visokog školstva.

Hočevar je podsetio da pre 100 godina nije započeo samo Prvi svetski rat već da je ''upaljena i svetiljka razumevanja i saradnje tadašnje Kraljevine Srbije i Svete Stolice u vidu sporazuma Konkordata''.

''Uprkos zdušnim nastojanjima tadašnji papa Pio X nije uspeo da zaustavi početak tragedije Velikog rata, a time ni stradanje građana Srbije. Usled različitih okolnosti, ono što je predviđeno Konkordatom - ponovo formiranje rezidencijalne nadbiskupske stolice u Beogradu, prvobitno je bila samo biskupska, otvorena je tek 29. oktobra 1924. godine'', rekao je Hočevar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: