NS: Sednica povodom incidenata

Reakcija nadležnih u prvom momentu, povodom napada na pekare Albanaca, nije bila adekvatna, kaže zamenica pokrajinskog ombudsmana.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

14:49

Default images

Zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović izjavila je danas da reakcija nadležnih organa i policije u slučajevima napada na pekare Albanaca u Vojvodini nije u prvom momentu bila adekvatna, ali da je nakon toga "sve otišlo u dobrom pravcu".

Eva Vukašinović je na sednici Odbora Skupštine Vojovdine za međunacionalne odnose rekla da je bilo velikih propusta u radu nadležnih organa i kao primer navela slučaj demoliranja pekare "Evropa" u Novom Sadu, gde je vlasnik sam tražio zaštitu, a nije je dobio.

"Mi možemo imati razumevanja da policija nema dovoljno kapaciteta, ali prosto se ne može opravdati ovo da je čovek tražio i nije dobio zaštitu", kazala je Eva Vukašinović.

Ona je rekla da je ombudsman u toku druge noći od početka napada obišao pekare u Novom Sadu i utvrdio da ispred većine njih koje su mogle biti meta, stajala patrolna vozila ili policajci i da je to bilo "veoma pozitivno".

Eva Vukašinović je dodala i da pojedini mediji tokom napada nisu pokazali dovoljno visoke profesionalne standarde i poštovanje pravila novinarske profesije, jer su insistirali na nacionalnoj pripadnosti i oštećenih i maloletnih počinilaca, a nisu se bavili motivima.

Predsednik Odbora Bora Kutić kazao je da Odbor osuđuje "vandalske činove" svih koji su učestvovali u njima.

Kutić je rekao da će Odbor od tužilaštva zatražiti dokumente o vrsti i kvalifikaciji krivičnih dela koje su donete u slučajevima napada kako bi ih analizirao.

Dodao je da će odbor i od policije zatražiti da im dostavi taksativno navedena krivična dela po napadu i po objektu, sa detaljnim informacijama o načinu na koji su se napadi desili.

Napadi na objekte građana druge nacionalnosti u Vojvodini počeli su nakon incidentata na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: