Odbornici o civilnoj zaštiti

Skupština grada Beograda je danas na zatvorenoj sednici raspravljala o civilnoj zaštiti u glavnom gradu i toku obnove Obrenovca.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

19:25

Default images

Prethodno su odbornici završili sednicu na kojoj je doneto više odluka, među kojima i odluka da se most preko Dunava koji povezuje Zemun i Borču, nazove Pupinov most, po čuvenom naučniku Mihajlu Pupinu.

Predsednik gradske Skupštine Nikola Nikodijević rekao je novinarima da će na sednici zatvorenoj za javnost raspravljati o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite u gradu, odnosno o postupanju nadležnih gradskih organa u ratnim i vanrednim situacijama.

"Tokom majskih poplava pokazalo se da postoji jedan praznina, da nemamo ni jedan pravni akt o postupanju organa u slučajevima vanrednih stanja", rekao je Nikodijević dodao da je neophodno da se donesu akta koja će utvrditi komandni lanac i odgovornost u takvim sitacijama.

Zamenik gradonačelnika Beograd Anrija Mladenović istakao je da se sistem uzbunjivanja u glavnom gradu nije promenio još 1999. godine, kao i da gradsku vlast očekuje puno posla jer je potrebano da se uradi procena rizika.

"Na ovaj način mi ponovo aktiviramo civilnu zaštitu", ocenio je Mladenović.

Odbornik opozicione Demokratske stranke Balša Božović rekao je novinarima da je tražena zatvorena sednica, kako bi se raspravljalo o svim propustima nadležnih tokom majskih poplava, ali i kako se vodi obnova Obrenovca.

"Imamo informacije da se sa obnovom kuća stiglo do temelja, dakle da nije završeno u obećanom roku. Ljudi i dalje žive u kolektivnim centrima i čekaju na red za paštetu", rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, Odlukom o organizaciji i funkcionisanju civilne odbrane, formiraju se poverenici civilne zaštite koji će imati svoje zamenike.

"Na grad od dva miliona stanovnika, mi smatramo da je nije realno da se koordinira tolikom brojem poverenika koji su predviđeni za svaku mesnu zajednicu", kazao je Božović.

Kako je navedeno u Odluci o organizaciji i funkcionisanju divilne odbrane, predviđa se uvođenje i 12 jedinica civilne zaštite za jačine voda, sa ukupno 372 obveznika civilne zaštite i pet jedinica jačine odelenja sa 95 obaveznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: