Davenport počasni građanin Pančeva

Odbornici Skupštine Pančeva usvojili predlog gradonačelnika Pavla Radanova da se za počasnog građanina Pančeva proglasi šef Misije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

17:37

Default images

"Ambasador Davenport je pokazao veliko razumevanje za potrebu realizacije projekata EU koji se odnose na zbrinjavanje izbeglica i poboljšanje kvaliteta života Romske populacije u Pančevu, i dao lični doprinos tome", navodi se u obrazloženju.

Za taj predlog nisu glasali predstavnici vladajućih Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Demokratske stranke Srbije (DSS) i odbornica Srpske napredne stranke (SNS) Smilja Glamočanin.

"Davenport je pravdao bombardovanje 1999. tvrdeći da je ono bilo potrebno i korisno, pa sam htela da pitam gradonačelnika da li se slaže s tim. Mislim da je velika sramota da usvojimo ovaj predlog zbog porodica radnika rafinerije koji su poginuli na svojim radnim mestima i svih obolellih od malignih bolesti koje su direktna posledica bombardovanja", navela je Smilja Glamočanin.

Ostali odbornici SNS-a nisu je podržali u ovom stavu.

I odbornik DSS-a Miladin Šakić rekao je da razume političke razloge zbog kojih se ovo priznanje dodeljuje, ali da ne može da glasa za njega.

"Bili smo bombardovani zbog projekta velike Srbije, a projekat velike Albanije, izgleda, nikome ne smeta, pa ni nama. Ovo je ogoljena vladavina laži i nepravde i ja za to ne mogu da glasam. Davenport je jedan kulturan i obrazovan čovek, s kojim bih mogao super da se družim, ali je njegova država uništila jednu zemlju i generacije u njoj", rekao je on.

Odluka o dodeljivanju zvanja počasnog građanina ambasadoru EU doneta je glasovima SNS-a i Demokratske stranke.

Oni su potvrdili i predlog gradonačelnika da zvanje zaslužnog građanina Pančeva ponese zamenik komandanta Specijalne brigade Vojske Srbije pukovnik Zoran Veličković.

Priznanja će biti uručena 8. novembra na svečanosti povodom Dana grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: