Dačić: Srbija poštuje ciljeve UN

Republika Srbija pridaje izuzetan značaj radu UN - najvažnijoj međunarodnoj organizaciji za našu zemlju, u čijem je osnivanju učestvovala, rekao je Ivica Dačić.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

16:53

Default images

"Nezamenjiva je uloga UN kao univerzalne međunarodne organizacija, posvećene očuvanju mira i stabilnosti u svetu i razvoju čovečanstva u celini“, naveo je Dačić u pozdravnom govoru povodom proslave Dana Ujedinjenih nacija u Srbiji i zahvalio stalnom koordinatoru Tima UN u Srbiji Ireni Vojačkovoj Solorano.

Ministar spoljnih poslova je posebno istakao da izražava zahvalnost na saradnji i podršci koju su nam pružili Tim UN i UN agencije prilikom majskih katastrofalnih poplava, kao i zahvalnost misiji UN na Kosovu i Metohiji.

"Srbija poseban značaj pridaje prisustvu i statusno-neutralnom delovanju UNMIK na KiM na osnovu Rezolucije SB UN 1244, kao i svih agencija, tela i programa UN, naročito kada se ima u vidu dijalog koji se vodi između Beograda i Prištine uz posredovanje EU“, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije izrazio je zadovoljstvo zato što je Konferencija o učešću regiona u mirovnim operacijama UN održana ovih dana u Beogradu.

"Zahvalio bih predstavniku Generalnog sekretara UN za Srbiju i šefu beogradske kancelarije UN, gospodinu Piteru Dueu, na pokretanju ove inicijative i prepoznavanju potencijala i spremnosti Republike Srbije da doprinosi i promoviše mir u regionu i šire“, rekao je Dačić.

On je rekao i da je zapadni Balkan, koji je bio zona delovanja mirovnih operacija, prerastao u region iz kojeg se izvozi stabilnost, o čemu svedoči zapaženo učešće Republike Srbije u brojnim mirovnim misijama širom sveta.

„Vlada Republike Srbije saradjuje sa oko 20 specijalizovanih agencija i organizacija Ujedinjenih nacija na mnogim razvojnim i političkim procesima i aktivnostima od značaja za ceo region“, naglasio je Dačić i dodao da su Srbija i UN započeli konsultacije o utvrđivanju novog Okvirnog partnerstva za period od 2016. do 2020. godine.

Kao članica Ekonomsko-socijalnog saveta UN od ove godine, Srbija aktivno učestvuje u sprovođenju Milenijumskih razvojnih ciljeva i formulisanju Globalne razvojne agende kroz utvrđivanje novih razvojnih ciljeva i podciljeva za period od 2015. do 2030. godine, objasnio je Dačić.

On je naveo da Srbija i UN posvećuju posebnu pažnju jačanju regionalne saradnje, rešavanju pitanja izbeglih i interno raseljenih lica, poboljšanju položaja ranjivih grupa i ublažavanju posledica klimatskih promena.

"UN su izabrale Srbiju da bude jedna od šest zemalja koje učestvuju u konsultacijama o odnosu i doprinosu kulture razvoju, što će omogućiti brojnim činiocima da iznesu svoje viđenje uloge kulture i njene integracije u Globalnu razvojnu agendu posle 2015. godine“, rekao je Dačić.

Srpski ministar istakao je da je svet suočen sa ozbiljnim pretnjama i izazovima, koje zahtevaju poseban multilateralan angažman i efikasno delovanje UN, a to su epidemija ebole, bezbednosna kriza u Ukrajini i širenje međunarodnog terorizma u Siriji i Iraku, gde preti opasnost od terorističke organizacije Islamska država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: