"Iran je zemlja umerenog islama"

Profesor Ali-Reza Arafij, rektor Međunarodnog univerziteta Al-Mustafa sa sedištem u iranskom gradu Komu, je u razgovoru za B92 govorio o nuklearnom razoružanju.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

16:30

Default images

Razgovarali smo s njim i o odnosima Irana i Srbije, ali i o pregovorima koje njegova zemlja vodi sa Sjedinjenim Državama o nuklearnom razoružanju.

B92: Gospodine Arafi, vaša zemlja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i sa Srbijom saradjuje u Pokretu nesvrstanih. Na kojim poljima vi vidite mogućnost dalje saradnje i unapredjenja saradnje?

"Bilateralna saradnja izmedju Srbije i Irana danas je zadovoljavajuća, ali smatram da postoje ozbiljni potencijali koje bismo morali da iskoristimo za produbljenje naše ekonomske, naučne, kulturološke saradnje na medjunarodnom nivou. Saradnja može da se produbi i na medjunarodnoj sceni i kroz Pokret nesvrstanih.
Tokom posete Srbiji razgovarao sam sa mnogobrojnim predstavnicima vašeg naucnog i univerzitetskog života. Moja zelja je da Balkan bude jedinstven i da živi u mirnoj koegzistenciji".

B92: Iran i Sjedinjene Američke Države saglasile su se da do 24. novembra bude potpisan mirovni sporazum kojim bi se Iran obavezao da koristi svoja nuklearna postrojenja i svoj nuklearni program samo u mirnodopske svrhe u zamenu za ukidanje sankcija. Koliko smo blizu tom rešenju i koliko smo blizu jednom održivom rešenju koje će potrajati?

"Mi smo se snažno potrudili da se dodje do zajedničkog rešenja. I ranije smo isticali da takvu tehnologiju želimo da koristimo isključivo u mirnodopske svrhe
Sadašnje sankcije su nemilosrdne, ali sam uveren da će Zapadne zemlje i savremeni svet uspeti da prepoznaju našu iskrenost da nuklearni program želimo da koristimo samo za tehnoloski razvoj. Nadam se da ce svet uvideti da je Iran zemlja umerenog i racionalnog islama i da tako možemo da se približimo trajnom dogovoru. U suprotnom, postoji rizik da se u islamskom svetu pojave ekstremisticke grupe koje bi mogle da ugroze medjunarodni mir".

B92: Iran je u junu prošle godine izabrao Hasana Rohanija za svog predsednika. On je na Zapadu predstavljen kao liberalni političar koji će dovesti do demokratskih promena u Iranu. Interesuje me vaše mišljenje, kao duhovnika, filozofa, ali i čoveka koji živi u današnjem svetu, kako naći pravac izmedju brzih promena i trajnih promena koje mogu da dovedu do napretka jednog drustva?

"Politicka vlast u Iranu se menja i na vlast dolaze različita politička usmerenja. MI želimo da ostanu vrednosne norme našeg identiteta. Istovremeno, čvrsto verujem u racionalnost islama i zato moramo da vodimo dijalog sa svima. Smatram da će takav put pokazati svoju vrednost, da bi pronašli najbolje odgovore na izazove današnjeg života i siguran sam da će aktuelna vlada u Iranu za to biti dobar primer".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: