Balkan ide ka EU, ali uz boljke

10. međunarodna konferencija "Novi Balkan i Evropska unija: mir, razvoj i integracije" u Beogradu protekla u oprečnim tonovima diplomata o situaciji u regionu.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

12:00

Default images

Bivši specijalni koordinator Pakta za stabilnost Erhard Busek najglasniji je bio u kritici na račun nacionalnih vlada za koje je rekao da ne saradjuju na ključnim prekograničnim projektima.

"Ovom regionu su potrebni rezultati, a ne samo učešće na sastancima i konferencijama", upozorio je Busek i dodao da je pomirenje izostalo u celom regionu jugoistočne Evrope.

On je ocenio da je "stanje u medijima u zemljama regiona užasno" i da je "situacija ista kao '90-tih godina".

"Vlade vrše pritisak na medije, oni su u lošem stanju i trpe dodatno pritisak loše ekonomske situacije", naglasio je Busek.

On je podvukao da "stanje mora da se popravi" jer se region nije rešio ni problema nacionalizma, a posebno je upozorio da su "izbori u BiH pokazali da stvari ne napreduju" zbog čega ta zemlja mora se potrudi da "ne postane crna rupa na mapi".

Busek je pohvalio Srbiju za otpočinjanje pregovora sa EU, ističući da je reč o napretku koji je evidentan.

On je pohvalio napredak i drugih zemlja Balkana u procesu evropskih integracija, ali je u slučaju Makedonije okrivio Brisel što nije našao dogovor sa Grčkom oko pristupanja te zemlje, "što mnogo košta i stvara probleme".

Busek je izrazio nadu da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen bez obzira na incidente na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija.

Kritičan je bio i bivši generalni direktor UNESCO Federiko Major koji se učesnicima skupa obratio putem video-linka, a on je oštre reči uputio, pre svega, organizacijama poput Ujedinjenih nacija i EU.

Major je rekao da je Balkan izuzetno značajan za EU, koju je nazvao "pravom katastrofom" i pozvao na hitno menjanje osnova na kojima trenutno funkcioniše Unija.

"Danas imamo monetarnu EU, a ne političku EU. Demokratski principi zamenjeni su zakonima tržišta", istakao je Major i dodao da se zalaže da se preispitaju i osnove UN, a pravo veta u svetskoj organizaciji nazvao "nedemokratskim principom".

On je rekao da treba izmisliti novu Evropu, a onda i novi Balkan.

Pročitana je i poruka bivšeg generalnog sekretara UN Butros Butros Galija koji je ukazao na neophodnost da se reše izazovi pred zemljama regiona kao što su populizam i nacionalizam.

Gali je naveo da su iskustva sa Balkana veoma važna za zemlje u razvoju i one koje se suočavaju sa socijalnim nemirima poput njegovog rodnog Egipta.

Na skupu je govorio i japanski diplomata Akio Kavato, predsednik Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija, koji je i organizator dvodnevne konferencije.

Kavato je takodje upozorio da je "veoma teško reći da je moguće postići održivi mir na Balkanu", ali je pohvalio to što je pet balkanskih država već u EU, dok drugih pet želi da se pridruže što, kako je ocenio, dokaz da je Balkan postao integralni deo EU.

"ECPD će se fokusirati da promoviše mir i razvoj na Balkanu jer bez mira nema održivog razvoja, a oni su preko potrebni ovom regionu", rekao je Kavato.

Na skupu, organizovanom u Skupštini grada Beograda, učestvuje oko 300 učesnika, istaknutih naučnika, političara i diplomata iz gotovo svih delova sveta, predstavnika diplomatskih misija i verskih zajednica iz regiona, kao i iz medjunarodnih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: