Bangladeš: Umro ratni zločinac

Bivši kontroverzni lider najveće Islamističke partije Bangladeša, Gulam Azam, koji je prošle godine osuđen na 90 godina zatvora, umro je.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

22:57

Default images

Bivši lider Džamaat-e-islami umro je od srčanog napada u četvrtak u 91. godini, rekao je portparol bolnice u Daki.

Prošle godine Azamu je izrečena kazna zatvora od 90 godina, na osnovu optužbi u vezi sa ratom za nezavisnost 1971. godine, koji je Bangladeš vodio sa Pakistanom.

Nakon presude u julu 2013. došlo je i do sukoba pristalica njegove islamističke partije i policije.

Njegov sin apelovao je ranije danas da mu se stanje pogoršalo, i tražio je od vlasti da ga stave na aparate. Međutim, nešto kasnije Azam je umro od srčanog udara.

Prošle godine sud u Daki je presudio da je Azam kriv za zaveru, planiranje, podsticaj, i to što nije sprečavao ubistva tokom rata za nezavisnost 1971.

Bio je suočen sa više od 60 tačaka optužnice za zločine protiv čovečnosti, zbog njegove uloge u formiranju i organizovanju paravojnih grupa – milicija, koje su izvršile stravične zločine tokom rata 1971.

On je odbijao sve navode optužnice, a njegove pristalice tvrdile su da su one politički motivisane.

Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, ali je tročlano sudsko veće odlučilo da mu, iako zaslužuje pogubljenje, bude dodeljen zatvor, zbog njegovih godina, prenosi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: