BBC: Hodžaj u istorijskoj poseti BG

Enver Hodžaj je postao prvi ministar s Kosova koji je zvanično posetio Srbiju, od kada se njegova zemlja jednostrano otcepila 2008, piše danas BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

22:02

Default images

Kosovski ministar spoljnih poslova pozdravio je otopljenje odnosa između dve strane i apelovao na svoje domaćine da pristanu na mirovni sporazum koji će priznati nezavisnost Kosova, prenosi britanski javni servis.

BBC podseća da su Kosovo priznale više od 100 zemalja, ali dodaje da je Srbija, "uz podršku Rusije i drugih zemalja", odbila to da učini.

BBC u svom tekstu podseća da su kosovski Albanci vodili secesionistički rat protiv Srbije krajem devedesetih, koja je "odgovorila vojnim obračunom protiv te teritorije i njenih civila".

Kampanja NATO bombardovanja protiv Beograda efikasno je primorala Srbiju da ustupi teritoriju, koja je od 2008. pod administracijom UN, navodi BBC.

Britanski javni servis dodaje da je Hodžaj u poseti Srbiji zbog učešća u regionalnom ministarskom sastanku u Beogradu.

Ali, kako pišu, on je iskoristio priliku da pozove na mirovni sporazum, a novinarima je rekao: "Gde god da odem ja predstavljam Kosovo kao suverenu, nezavisnu državu".

BBC piše da je poseta viđena kao šansa da se oslabe tenzije između Srbije i Kosova - koje ima albansku većinu i srpsku manjinu.

Situacija na Kosovu izaziva varnice između Srbije i Albanije, koja podržava nezavisnost Kosova, piše BBC. Ovaj medij podseća da je prošle nedelje prekinuta utakmica Srbije i Albanije, kada je na teren uletela letelica koja je nosila mapu "velike Albanije" na zastavi.

Obe države će znati više o kaznama koje im slede zbog tog incidenta posle sledećeg zasedanja UEFA tim povodom, navodi se.

BBC podseća da je albanski premijer Edi Rama trebalo da dođe u posetu Beogradu u četvrtak, ali da su "kontroverze oko utakmice odložile njegov dolazak za 10. novembar".

On će biti prvi albanski premijer koji će posetiti Beograd za pslednjih 70 godina, zaključuje BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: