SAD priznale grešku, Erdogan ljut

Nakon curenja informacija da su američke snage greškom naoružale pripadnike Islamske države, oglasio se zvanični Pentagon s potvrdom tih vesti.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

13:50

Default images

Navedeno je da je tovar namenjen Kurdima slučajno pao u ruke džihadista, što je naišlo na negodovanje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

“Objavili smo da je jedan tovar otišao neplaniranom relacijom i da je on uništen, a daljom istragom utvrđeno je da je drugi pao na teritoriju koju kontroliše Islamska država“, rekao je portparol Pentagona Stiv Voren.

Ovakva izjava se znatno razlikuje od prethodnih, koje su stizale iz Vašingtona, a u kojima je navedeno da američki vojni avioni tovare izbacuju s velikom preciznošću i da je gotovo nemoguće da oružje padne u ruke džihadista.

“To je veoma pogrešno“, reči su kojima je Erdogan prokomentarisao ovaj događaj.

Turski lider je otišao nešto dalje i upitao zašto je grad Kobane toliko strateški važan za SAD.

“Kobane neće pasti. Veoma mi je teško da shvatim zašto je taj grad toliko bitan za Amerikance. U njemu više nema civila koje treba zaštititi. Svega oko 2.000 vojnika je ostalo u Kobaneu, oni su prethodno odbili pomoć iračkih Kurda, ali su sada to prihvatili. Ne znam šta se događa, teško mi je da to definišem i objasnim“, zaključio je Erdogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: