PR:Traže razjašnjenje Ustavnog suda

Lideri postizbornog bloka na Kosovu zatražili su od predsednice Atifete Jahjage da od Ustavnog suda traži tumačenje o tome kako se bira predsednik Skupštine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.10.2014.

23:34

Default images

Lideri postizbornog bloka Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo danas su uputili apel predsednici Kosova Atifeti Jahjagi da od Ustavnog suda zatraži tumačenje o načinu na koji može biti izabran predsednik Slupštine, ako najveća poslanička grupa ne može da obezbedi glasove za izbor njenog kandidata.

Isa Mustafa, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj uputili su Jahjagi ovaj zahtev iako je pre nekoliko dana Jahjaga odbila isti takav apel grupe poslanika iz manjinskih zajednica.

Sa druge strane, Samoopredeljenje se nije pridružilo apelu postizborne koalicije, navodeći da oni odluku Ustavnog suda Ustavog suda Kosova politička i jednostrana.

"Ta odluka nije dovela do ustavnog rešenja već je kristalno jasno predstavila političko dirigovanje koje počinje od kabineta premijera u odlasku (Hašima Tačija) do sale za suđenje u kojoj se deli pravda", rekao je portarol pokreta Samoopredelenje, Arzen Vranići za portal dnevnika Epoka e re.

Odluka ustavnog suda je da samo Demokratska partija Kosova, kao najveća parlamentarna grupa, ima pravo da predloži kandidata za predsednika Skupštine. Takođe, Ustavni sud je naveo da eventualni neizbor predsednika parlamenta ne može biti razlog za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U pismu koje je upućeno Jahjagi, lideri tri partije su zatražili da predsednica, kao garant ustavnog funkcionisanja institucija Kosova, može doprineti bržem konstituisanju institucija Kosova, ako se obrati Ustavnom sudu i zatraži objašnjenje kako izači iz sadašnje situacije.

U zahtevu se prenosi hronološki sve što se dogodilo od vanrednih parlmentarnih izbora do danas i dodaje da u okolnostima kada DPK ne može da obezbedi potrebnu većinu za izbor predsednika Skupštine, i pošto bez izbora predsednika i potpredsednika parlamenta ne može izvršiti izbor vlade, od Jahjage traže da pomogne u razjašsnjenju koraka shodno Ustavu, a kako bi se ostvarila presuda Ustavnog suda.

Ustavni sud Kosova je odlučio da samo Demokratska partija Kosova, kao najveća parlamentarna grupa, ima pravo da predloži kandidata za predsednika Skupštine. Takođe je naveo da eventualni neizbor predsednika parlamenta ne može biti razlog za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: