Tači: Nije bilo lako sa Dačićem

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da bilo lako voditi dijalog sa vicepremijerom Srbije Ivicom Dačićem, ali da je Briselski sporazum bio neophodan.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.10.2014.

13:05

Default images

"Nije mi bilo lako da razgovaram sa Dačićem nakon stogodišnjeg sukoba Srbije i Kosova. Danas je sasvim normalno da se Dačić u Beogradu sreće sa ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hodžajem", rekao je Tači na oproštajnom susretu sa odlazećom visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton.

On je odao priznanje naporima koje je Ešton uložila u dijalog i obećao da će se on nastaviti kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju ka EU.

Ešton je ukazala da je kroz dosadašnji dijalog o normalizaciji mnogo postignuto, ali da mnogo tek treba da se uradi.

"Znam da se suočavate sa ozbiljnim izazovima", rekla je ona, osvrćući se na ustavnu i parlamentarnu krizu koja već mesecima potresa Kosovo.

"Šta god da se desi, dijalog treba nastaviti kako bi se narodima omogućio mir i stabilnost", rekla je ona, izražavajući nadu da će svi narodi Zapadnog Balkana biti narodi EU.

Eštonovu će funkciji visoke predstavnice u novoj Komisiji naslediti Italijanka Federika Mogerini.

Eštonova, pod čijim su se pokroviteljstvom vođeni razgovori Beograda i Prištine, u ponedeljak je imala oproštajni susret sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Tači je na svom Fejsbuk profilu pohvalio ulogu Eštonove u postizanju Briselskog sporazuma.

"Sa Eštonovom smo se sastali danas u Briselu da bismo diskutovali o političkoj situaciji, ali i da pozdravimo njenu neverovatnu ulogu u postizanju Briselskog sporazuma. Kosovo je saćuvalo teritorijalni integritet i potvrdilo evropski put zahvaljujuci angažovanju i posredovanju Eštonove", napisao je Tači na Fejsbuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: