Safetu Kaliću se žuri u Crnu Goru

Rožajac Safet Kalić, koji je uhapšen pre nekoliko dana u Austriji, hoće da što pre bude izručen Crnoj Gori.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

09:51

Default images

Međutim, crnogorska policija još nije obaveštena da li je on u Beču dao izjavu sa takvim zahtevom.

Pošto su mu stavljene lisice na ruke, Kalić je zatražio od tamošnje policije da obavesti ambasadu Crne Gore u tom gradu o njegovom hapšenju, ali pritom nije tražio pomoć, rečeno je Dnevnim novinama iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija.

"Na zahtev Safeta Kalića, austrijska policija je obavestila ambasadu Crne Gore u Beču o njegovom hapšenju i radnjama koje su preduzete u skladu sa zakonskim propisima Austrije i pravilima međunarodne pravne pomoći i saradnje. Kalić se nije obraćao ambasadi za pomoć, a u skladu sa definisanim konzularnim procedurama i pravilima za naše državljane, ambasada će postupati u slučaju potencijalnog zahteva", naveli su iz crnogorskog ministarstva.

List podseća da je juče iz Ministarstva pravde saopšteno da su već otpočeli postupak izručenja Safeta Kalića Crnoj Gori.

On je uhapšen u Austriji u ponedeljak pod lažnim imenom Rifat Murić, pošto je koristio kosovski pasoš.

Pred Specijalnim većem Višeg suda u Bijelom Polju 6. oktobra je završeno suđenje protiv Kalića, njegovog brata Mersudina i supruge Amine zbog pranja osam miliona evra, zarađenih švercom narkotika.

Izricanje presude odloženo je za početak novembra.

Safetu Kaliću sudilo se u odsustvu, a prema odluci pravosudnih organa oduzeta mu je imovina, kao i najbližim srodnicima, vredna više od 22 miliona evra.

Pasoš dobio u Lipljanu

Kalić, kog traži Interpol, postigao je da promeni identitet na Kosovu, a to je realizovao u opštini Lipljan gde je i dobio pasoš Kosova pod lažnim imenom Rifat Murić, piše dnevnik "Zeri".

Trgovac drogom koji je osumnjičen za pranje sedam miliona evra preko prodaje droge, državljanin je Crne Gore a obzbedjen mu je falsifikovani pasoš na Kosovu sa zvaničnim pecatom, navodi "Zeri".

Kaliću je promenjeno ime u Rifat Murić na pasošu Kosova koji ima pečat civilne registracije u opštini Lipljan.

Kako navode prištinski mediji, o ovom slucaju MUP Kosova je počeo istragu sa ciljem pronalaženja onih koji su pomogli da Safet Kalić dobije lažno ime i kosovski pasos.

MUP Kosova i dalje se ne oglašava o ovom dogadjaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: