File: EU ne traži priznanje Kosova

Odlazeći komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je da Evropska unija ne traži od Srbije da prizna Kosovo. On je dodao da je srećan zbog reformi u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

18:39

Default images

"Pozicija EU ostaje ista kao i prošle godine kad smo usvojili pregovarački okvir. Tad smo rekli da očekujemo nastavak normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, ni tad nismo zahtevali priznanje Kosova i ne tražimo da to bude urađeno ni danas", rekao je File na konferenciji za novinare.

On je rekao da EU traži da jednostavno taj proces ide ka punoj normalizaciji.

Kako javlja naš reporter, File je rekao da je Srbija sada jedna drugačija zemlja, koja se trudi da bude uređena, a govoreći u odnosu na njegovu prošlu posetu.

File kaže da se reforme vide na svakom koraku.

"Veoma sam srećan zbog reformi, možete da očekujete i pomoć EU, srećan sam što Srbija napreduje ka EU", rekao je File.

"Veoma sam srećan što, posle manje od pet godina, vidim da je Srbija postala siguran kandidat za ulazak u EU i da se, umesto da se fokusiramo na pitanje da li, fokusiramo na pitanje kad", rekao je File.

File je rekao i da je sa Vučićem i ranije pričao o tome na koji način zemlja i njeni građani mogu da imaju benefite dok je zemlja na putu ka EU.

On je rekao da se danas fokusiramo na ekonomiju i istakao da Srbija u teškim ekonomskim reformama nije sama i da će EU pomoći, ne samo savetima već i finansijski.

File je istakao i da je Srbija postala stub stabilnosti u regionu, što je potvrdila i današnja regionalna konferencija ministara spoljnih poslova i finansija u Beogradu.

"Srećan sam što sam deo te tri priče i što radim sa svim ljudima u Srbiji i ponosan sam što radim sa premijerom Vučićem", rekao je File.

Komesar za ekonomska i monetarna pitanja Jirkij Katainen rekao je na konferenciji da je srpska vlada počela da preduzima važne ekonomske reforme i poslala jasnu poruku da je sposobna da vodi računa o sopstvenoj ekonomiji.

On je ukazao i da su ekonomske reforme uvek teške, ali da su neophodne i da se ne mogu izbeći, te da su pre svega potrebne zbog stranih investicija.

Srbija pripada redu država članica EU, gde želimo da budemo uvažavani na način na koji mi uvažavamo Uniju, rekao je Vučić nakon sastanka sa Štefanom Fileom.
Štefan File poručio da neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i finansija Zapadnog Balkana, održan danas u Beogradu, nije bio samo regionalni već i evropski događaj.

Ministar Dačić zadovoljan je konferencijom održanom u Beogradu i navodi da će naredni ovakav sastanak biti održan u Prištini nakon formiranja tamošnje vlade.

Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa sličnim izazovima koji se efikasno mogu rešiti pojačanom regionalnom saradnjom, poručeno je u zajedničkoj izjavi ministara sa današnjeg sastanka.

"Region može da računa na milijardu evra pomoći"

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Beogradu da je EU spremna da izdvoji do milijardu evra iz pretpristupnih fondova kao pomoć projektima za povezivanje među zemljama Zapadnog Balkana.

EU je spremna da pomogne da zemlje regiona dobiju još 10 milijardi evra u vidu zajmova od međunarodnih finansijskih institucija, rekao je File posle sastanka šefova diplomatija i ministara ekonomije Zapadnog Balkana u hotelu "Metropol".

Evropski komesar za proširenje rekao je da su se učesnice sastanka obavezale da će od 1. januara Evropskoj komisiji podnositi program ekonomskih reformi što će, kako je ocenio, poslati dobar signal investitorima.

Kada je reč o projektima regionalne saradnje, File je rekao da je na sastanku razgovarano o povezivanju u saobraćaju i energetici među zemljama Zapadnog Balkana i sa EU.

Šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću i ministru privrede Željku Sertiću, File je rekao da mogu biti ponosni kako su organizovali sastanak i poručio da je to ne samo regionalni, već i evropski događaj.

Ministri spoljnih poslova i ekonomije Srbije, Kosova, Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije i visoki zvaničnici Evropske komisije sastali su se danas u Beogradu s ciljem da razmotre programe koji bi mogli da podstaknu privredni rast i privuku privatne institucije u region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: