30 vozila za hitnu medicinsku pomoć

Zlatibor Lončar uručio ključeve 30 vozila za hitnu medicinsku pomoć direktorima Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda i domova zdravlja 20 gradova.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.10.2014.

15:00

Default images

Vrednost donacije je više od 1,5 miliona evra.

Lončar je, osim 10 vozila za beogradsju Hitnu pomoć, sanitetska vozila uručio službama hitne pomoći domova zdravlja u Ćupriji, Gornjem Milanovcu, Vrbasu, Požegi, Priboju, Petrovcu na Mlavi, Lazarevcu, Senti, Somboru, Ubu, Obrenovcu, Rumi, Bačkoj Topoli, Srpskoj Crnji, Bujanovcu, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vlasotincu, Kruševcu i Arandjelovcu.

"Ovo je izuzetno bitan dan za celokupan gradski sistem u Srbiji, jer svi znaju koliko smo imali do sad problema", rekao je ministar zdravlja

On je istakao da su svaki dan stizale pritužbe da nemamo dovoljno vozila i da su vozila koja imamo dotrajala, da su prešla više stotina hiljada kilometara, da ne mogu da se održavaju i stignu do svih pacijenata, da nisu adekvatna, odnosno da ne ispunjavaju uslove koji su potrebni.

Lončar je istakao da su sanitetska vozila kompletno opremljena neophodnom opremom koja ispunjava standarde.

Podsetivši da 10 vozila ostaje Hitnoj pomoći Beograda, a da 20 vozila odlazi u ostale gradove Srbiju, ministar je najavio da će početkom sledeće godine još 30 vozila biti dostupno srpskom zdravstvu, ocenjujući da će to biti veliki pomak za unapredjenje zdravstvene usluge.

On je skrenuo pažnju svima koji su dobili vozila da će se formirati posebna komisija koja će pratiti održavanje i servisiranje vozila.

"Ako komisija ustanovi da se ne ponašate prema vozilima onako kako treba, ta vozila će biti uzeta i predata nekom drugom, jer imamo dosta njih koji čekaju na to", rekao je Lončar, dodajući da ne zna kad će biti naredna prilika za obnovu voznog parka.

Budemo li se neodgovorno ponašali, neće nam biti dovoljno ni 300 vozila, poručio je ministar, upozoravajući da će komisija iznenada dolaziti i kontrolisati vozila, od toga da li su oprana i očišćena do toga da li su redovno servisirana i u kakvom su stanju.

Vozila su obezbedjena zahvaljujući projektu Ministarstva zdravlja "Pružanje unapredjenih usluga na lokalnom nivou" - DILS, koji se finansira uz podršku Svetske banke pod čijim je pravilima.

Predstavnica kancelarije Svetske banke u Beogradu poručila je da ta organizacija u potpunosti podržava napore ministarstva da gradjanima Srbije pruži kvalitetnu, dostupnu i efikasnu zdravstvnu zaštitu i da stoji na raspolaganju vladi i ministarstvu za pomoć u daljim reformama za unapredjenje zdravstvenog sistema.

Direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Goran Čolaković zahvalio je na donaciji koja, kako je rekao, za Hitnu pomoć znači život, jer bez vozila koja su osnovno sredstvo ne mogu da funkcionišu.

"Deset doniranih vozila omogući će bolji dolazak do pacijenata i bolje funkcionisanje", zaključio je Čolaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: