"Studija slučaja - Darko Šarić"

Darko Šarić je godinama bio izvan domašaja vlasti, gradio je svoju imperiju, a sve o tome u novom izdanju Samizdata B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

11:28

Default images

Knjiga Stevana Dojčinovića, “Šarić - Kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu“, prema rečima novinara Vremena Miloša Vasića, predstavlja studiju slučaja u najboljoj tradiciji istraživačkog novinarstva.

“Ako se neko u međuvremenu ponadao da je istraživačko novinarstvo u Srbiji uginulo, ova knjiga će ga razočarati. Stevan Dojčinović i ekipa iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije daju odgovor kako se kokainski novac pere, ispira, zapira i propira“, naveo je Vasić.

On vraća vreme u 2003. godinu i akciju “Sablja“, koja je slomila Zemunski klan i druge kriminalne bande, ali ipak nije uspela da upotpunosti eliminiše organizovani kriminal.

“Balkanski kokainski kartel je tek nakon "Sablje“ ušao u svoje najveće poslove u istoriji. Kupovao je tone kokaina u Južnoj Americi i prodavao ga na evropskim tržištima. Po tome koliko novca su zarađivali prevazilazili su finansijsku moć svih dotadašnjih grupa. Članovi kartela su ušli u velike i legalne poslove i postali bitan faktor u ekonomiji balkanskih zemalja. Uticajni i moćni biznismeni su se utrkivali ko će raditi s njima, a banke su im omogućavale da peru novac. S gotovinom koju su imali mogli su da obezbede veliki uticaj na državu, političare i policiju. Naučili su na greškama svojih prethodnika, sklonili su se s ulice i radili u senci. Naučili su ekonomiju i na nova tržišta se više nisu probijali ubistvima i nasiljem, već zahvaljujući dobroj robi i zadovoljnim a ne zastrašenim kupcima. Godine nakon "Sablje“ bile su godine kada se balkanska mafija profesionalizovala, naučila da „pravi pare“, da se probija na strana tržišta, i tada je osvojila Evropu. Zarada je bila neverovatno unosna, ali se i rizik povećao…“, ističe Vasić.

Novinar Vremena smatra da je u knjizi najzlokobniji politički ugao, te da je glavna vrednost knjige u tome što govori kako se prljavi novac pretvara u legalne investicije.

“Stevan je putovao u okolne zemlje, pa i preko okeana, sve sledeći mutne tragove novca, po proverenom receptu "pratite novac“ čuvenog Dubokog Grla Vudvorda i Bernstina (Svi predsednikovi ljudi). Stevan je uspeo da shvati i objasni šta se događa sa kokainskim profitima (a to je sto dolara neto na jedan uloženi dolar), kako se peru kroz fiktivne firme i kako se plasiraju kao legitimne pare u privredu Srbije“, zaključio je Vasić.

Autor knjige Stevan Dojčinović je od 2012. godine glavni urednik CINS-a, a istraživačkim novinarstvom bavi se od 2008. godine i autor je mnogih tekstova o organizovanom kriminalu i korupciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: