Bez čekanja na zračnu terapiju?

Pet novih aparata za zračnu terapiju biće nabavljeno sledeće godine kako bi se rešio problem listi čekanja kod onkoloških pacijenata, izjavio je Borislav Vekić

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

11:02

Default images

Državni sekretar ministarstva zdravlja je, na otvaranju Svetskog zdravstvenog samita koji se održava u Beogradu, izjavio da će aparati biti nabavljeni kroz kredit Svetske banke.

Vekić je dodao da je problem medicinske opreme u onkologiji veliki, da trenutno ima 10 do 12 linearnih akceleratora koji, kaže, nikako da prorade u punom broju, te se zbog toga onkološki centri suočavaju sa dugim listama čekanja na zračnu terapiju.

"Srbija je na 40. mestu u Evropi po broju novoobolelih od malignih bolesti", rekao je Vekić.

On je precizirao da je 2011. godine bilo 37.437 novoobolelih od karcinoma, a da je iste godine umrlo 25.007 pacijenata i da najviše zabrinjava povećanje od 2,5 odsto broja umrlih.

Državni sekretar je ukazao da veliki problm predstavlja medicinska edukacija i da se tokom reforme primarne zdravstvene zaštite mora više raditi na preventivi.

Skrining programi, kako kaže, počeli su da se rade na karcinom debelog creva, grlića materice i dojke, ali da je problem odziv građana koji ne dolaze na zakazane preglede.

On je ukazao da je odziv građana na preventivni pregled karcinoma debelog crveva bio 64 odsto, karcinom grlića materice 46 odsto, a dojke 36 odsto.

Govoreći o farmakološkom sektoru u onkologiji on je rekao da Srbija zbog nedostatka novca ne može da prati najnovije trendove vezane za citostatsku terapiju, ali da će se u narednom periodu i na tome poraditi.

Uvođenje dopunskog osiguranja, ali i javno-privatno partnerstvo o kome se u poslednjih nekoliko godina mnogo govori još uvek nije uključeno u zdravstveni sistem ali očekuje da će se to uskoro desiti, pre svega kroz specijalne bolnice i RH centre.

Svetski zdravstveni samit održava se danas u Beogradu u formi nekoliko panel diskusija, na kojima će se govorii o onkologiji, oblasti zdravstvenog osiguranja, pravnoj regulativi, farmaceutskom sektoru kao i javnom privatnom partnerstvu u oblasti zdravsta.

Pokrovitelji događaja su Srpsko lekarsko društvo, Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova i Udruženje proizvođača inovativnih lekova.

Vekić je objasnio da je problem medicinske opreme u onkologiji veliki, da trenutno ima 10 do 12 linearnih akceleratora koji, kaže, nikako da prorade u punom broju, te se zbog toga onkološki centri suočavaju sa dugim listama čekanja na zračnu terapiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: