NP: "Navijači" "čekali" "četnike"

Grupa od pedesetak pripadnika navijačkih grupa iz Novog Pazara, koja je pripremala "odbranu" tog grada od "četnika" razišla se nakon šetnje gradom.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

10:02

Default images

Grupa od desetak pripadnika Četničkog pokreta, predvođena predsednikom Bratislavom Živkovićem, zaustavljena je u Kraljevu.

Policija ih je, kažu, zaustavila kada su iz manastira Žiča krenuli put Novog Pazara. U Novom Pazaru je mirno, a policija je preduzela sve bezbednosne mere kako bi se izbegli eventualni incidenti.

Svi prilazni putevi tom gradu su pod kontrolom, iako, kako je rečeno u novopazarskoj policiji, za danas nije ni bilo zvanično najavljenih skupova, osim skupa koji će biti održan večeras na centralnom gradskom trgu, a povodom predstojećih izbora za Nacionalnin savet Bošnjaka, na kome će govoriti sandžački muftija Muamer Zukorlić.

Bošnjački portali objavili su informacije o dolasku četnika i njihove fotografije, kao i da im je policija onemogućila prilaz gradu.

Živkovićevi četnici su dolazak u Novi Pazar najavili još iz Ukrajine, kao odgovor na pojavljivanje grupe Bošnjaka u zelenim uniformama i sa crvenim fesovima, koja se nedavno našla u koloni tokom pohoda na Hadžet u Pazaru.

Oni su tada poručili da će održati molitvu u Petrovoj crkvi, koja je danas preventivno bila zatvorena, i obeležiti godišnjicu oslobađanja Novog Pazara od Turaka.

Najavili su i da će obeležiti mesto gde će podići spomenik oslobodiocu, generalu Petru Živkoviću, a potom i prošetati gradom.

Novopazarski portal Sandžakpres objavio je da je grupa četnika vraćena s ulaza u Novi Pazar, gde se uputila da održi šetnju.

Portal blizak muftiji Muameru Zukorliću navodi reči jednog od prisutnih četnika koji je na društvenim mrežama navodno napisao da im je policija rekla da nemaju šta da traže u Novom Pazaru i da neće izvući glave ako budu pušteni da uđu u grad.

Pored toga, takođe se navodi i da je u centru Novog Pazara okupljeno nekoliko stotina građana, veruje se da su u pitanju Bošnjaci, koji su očekivali dolazak četničke jedinice pod komandom Bratislava Živkovića.

Sandžakpres ističe da je u gradu mirno, ali da je primetno povećano prisustvo policijskih snaga.

Podsetimo, za 23. oktobar je grupa četnika, predvođena Branislavom Živkovićem, najavila šetnju Novim Pazarom, u znak protesta zbog paradiranja uniformisanih pristalica muftije Muamera Zukorlića, nazvanog pohodom na Hadžet, koje je održano početkom septembra.

Nakon tog čina oglasio se tzv. Četnički pokret Jovan Šević, koji je najavio šetnju “srpskim Novim Pazarom“, da bi se potom pojavila stranica na Fejsbuku na kojoj se poziva na formiranje “armije Sandžaka“. Lider četničkog pokreta Bratislav Živković najavljivao je na društvenim mrežama da će povesti četnike kroz Novi Pazar po povratku iz Ukrajine, gde se borio na strani proruskih snaga.

Kako se približavao 23. oktobar, počeli su da se javljaju i navijači FK Novi Pazar, koji su na prošlonedeljnoj utakmici Jelen superlige protiv subotičkog Spartaka istakli transparent s pozivom na okupljanje baš 23. oktobra.

Takođe, navijačka grupa Ekstremi izdala je saopštenje u kojem poziva sve muškarce bošnjačke nacionalne manjine starije od 15 godina da dođu u centar grada i brane grad od četnika.

Kako prenose “Večernje novosti“, oglasio se i saradnik muftije Muamera Zukorlića, profesor Almir Muratović, koji je rekao da u Novi Pazar nisu uspeli da uđu ni Vuk Drašković ni Željko Ražnatović Arkan, pa neće ni “četnici“.

Protiv dolaska četnika su i lokalni Srbi, a kako navode “Novosti“, novozaparska policija je navela da ima informacije o okupljanju navijača, ali da nije prijavljen nikakav skup, te veruju i da grupa četnika iz Beograda neće doći.

Na današnji dan, 23. oktobra proslavlja se oslobođenje Novog Pazara od osmanlijske vlasti 1912. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: