"Žena mora biti u savetima MZ"

U Kraljevu je večeras održana tribina o rodnoj ravnopravnosti, sa ciljem da se i žene uključe u izbornu trku za predsednike mesnih zajednica.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.10.2014.

23:57

Default images

Na tribini povodom raspisanih izbora za savete mesnih zajednica u Kraljevu, nezavisna konsultantkinja za rodnu ravnopravnost Višnja Mašćanović iz Novog Sada podsetila je na Zakon o ravnopravnosti polova kojim je propisano da 30 odsto žena bude zastupljeno u svim organima odlučivanja.

"U svim organima odlučivanja 30 odsto žena bi trebalo da bude zastupljeno, a prvi put u istoriji srpskog parlamenta sada ih ima 33 odsto, odnosno 84 poslanice i Srbija je dvadesetpeta po ovom pitanju u globalnom indeksu rodne ravnopravnosti", izjavila je Mašćanovićeva.

Ona je navela da je situacija u lokalnim samoupravama u odnosu na republički parlament, mnogo lošija u pogeldu zastupljenosti žena.

Od 169 lokalnih samouprava, koliko ih je u Srbiji, na funkciji gradonačelnika je samo devet žena. U savetima mesnih zajednica situacija je takođe veoma loša, kazala je Mašćanović.

Podaci su pokazali da je više od 40 odsto žena u savetima mesnih zajednica na Novom Beogradu, ali u Tutinum, na primer, nema ni jedne žene u tim savetima, rekla je Mašćanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: