"Saradnjom pred iste izazove"

Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa sličnim izazovima koji se efikasno mogu rešiti pojačanom regionalnom saradnjom.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.10.2014.

19:43

Default images

Ovo stoji u zajedničkoj izjavi s regionalnog sastanka danas održanog u Beogradu.

U zajedničkoj izjavi, u kojoj se ističe posvećenost dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evrointegracijama, zemlje Zapadnog Balkana navode da uporedive socijalne, ekonomske i kulturne karakteristike čine čvrstu osnovu za regionalnu integraciju i saradnju.

"Poboljšanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti je jedno od zajedničkih oruđa za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za pristup EU, i taj proces bi trebalo da donese jasne koristi našim građanima pre pristupanja", navodi se u izjavi objavljenoj na sajtu Evropske komsije.

U zajedničkoj izjavi je izražena posvećenost saradnji na osnovu sastanka u Kotoru jula 2014, kao i "berlinskom procesu" koji je pokrenut na konferenciji o Zapadnom Balkanu održnoj u Berlinu 28. avgusta.

"Globalna ekonomska kriza je istakla potrebu za jačanje ekonomskog upravljanja i članice EU sada koordinišu ekonomske, strukturne i budžetske mere. Pozdravljamo nov pristup Evropske komisije ekonomskom upravljanju, konkurentnosti i održivom razvoju za Zapadni Balkan i priznajemo značaju inteziviranja strukturnih reformi za podršku tog procesa", navodi se u izjavi.

U skladu s tim pristupom, zemlje regiona se obavezuju da će počevši od januara Evropskoj komisiji svake godine podnositi "programe nacionalnih ekonomskih reformi" u kojima će biti predstavljene mere sa obezbeđivanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti. Ti programi bi trebalo da obuhvate jasne rokove i detaljne implikacije po budžete.

"Uviđamo da je poboljšanje povezanosti unutar regiona kao i sa EU predstavlja ključni činilac rasta i radnih mesta na Zapadnom Balkanu", navodi se u izjavi.

Ministri spoljnih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana i visoki zvaničnici Evropske komisije sastali su se danas u Beogradu s ciljem da razmotre programe koji bi mogli da podstaknu privredni rast i privuku privatne investicije u region.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije, potpredsednik Evropske komisije Jirki Karainen, komesar za proširenje EU Štefan File, specijalni izaslanik italijanskog predsedavanja EU Andrea Oricio, kao i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović.

Ministar za ekonomski razvoj u Vladi Kosova Fadilj Ismailji kaže za B92 da se nada da će ministri Vlade Srbije uskoro posetiti Prištinu.

Ministar Dačić zadovoljan je konferencijom održanom u Beogradu i navodi da će naredni ovakav sastanak biti održan u Prištini nakon formiranja tamošnje vlade.

Kosovski šef diplomatije Enver Hodžaj izjavio je da je boravak kosovskih ministara u Beogradu istorijski događaj i potvrda normalizacije odnosa.

Štefan File poručio da je neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i finansija Zapadnog Balkana nije bio samo regionalni već i evropski događaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: