Avioni NATO presreli rusku letelicu

Borbeni avioni NATO-a danas su presreli ruski špijunski avion nad Baltičkim morem, koji je prethodno narušio vazdušni prostor Estonije, saopštila je Alijansa.

Izvor: Beta

Sreda, 22.10.2014.

20:35

Default images

U saopštenju NATO-a se navodi da su "avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Iljušin IL-20", koji je poleteo iz Kalinjingrada, ruske enklave na Baltiku, prvo presreli danski borbeni avioni tipa F-16 kad se letelica približila njihovom vazdušnom prostoru, prenela je agencija AFP.

Ruski IL-20 je zatim odleteo severno prema Švedskoj, koja nije članica NATO-a, ali je takođe poslala svoje lovce da presretnu ruski avion.

Gotovo četiri sata kasnije je IL-20 otkriven u vazdušnom prostoru Estonije, članice Alijanse, "u trajanju od manje od jedne minute, što predstavlja kršenje vazdušnog prostora NATO u dužini od oko 600 metara", navodi se u saopštenju.

"Iljušina" su zatim uočili portugalski lovci tipa F-16, koji su ga ispratili iz vazdušnog prostora NATO-a, saopštila je Alijansa.

Napetosti između Rusije i Zapada su zbog ukrajinske krize trenutno na najvišem nivou još od vremena Hladnog rata. NATO je intenzivirao patroliranje vazdušnim prostorom iznad Baltika zbog, kako navodi, čestog presretanja ruskih vojnih aviona u blizini poljskog i baltičkog vazdušnog prostora.

Estonija je pozvala ruskog ambasadora i od njega zatražila objašnjenje za povredu njenog vazdušnog prostora koju je izazvao ruski vojni avion.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Estonije Mari-Luis Valter rekla je da njena zemlja tu povredu vazdušnog prostora smatra veoma ozbiljnom.

Ona je rekla da Estonija "zahteva objašnjenje" toga zašto je ruski izviđački avion Iljušin-20 ušao u njen vazdušni prostor.

Rusi negiraju optužbe

Ruski vojni avion nije danas povredio vazdušni prostor članice NATO-a Estonije, već je leteo iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Reagujući na ranije saopštenje Severnoatlantske alijanse prema kojem su borbeni avioni NATO-a presreli ruski špijunski avion nad Baltičkim morem, pošto je on prethodno narušio vazdušni prostor Estonije, rusko Ministarstvo odbrane navodi u saopštenju da je ruski avion izveo rutinski probni let sa uzletišta Hrabrovo u Kalinjingradskoj oblasti i da je leteo iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, prenela je agencija Tas.

Let je obavljen uz strogo poštovanje međunarodnih propisa o korišćenju vazdušnih prostora zemalja, istaklo je rusko Ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: